Hodorkovski napisao dva pisma za Putina

"Hodorkovski je apsolutno slobodan da se vrati u Rusiju", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
3 komentar(a)
Mihail Hodorkovski, Foto: Reuters
Mihail Hodorkovski, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2013. 10:26h

Bivši ruski naftni magnat Mihail Hodorkovski napisao je dva pisma ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov naveo da je jedno posmo kratko zvanično, a drugo lično, ali nije naveo detalje iz pisama.

Portparol Kremlja je naveo i da Hodorkovski, koji je došao u Njemačku pošto ga je pomilovao ruski predsjednik Vladimir Putin poslije deset godina zatvora, može slobodno je da se vrati u Rusiju.

"Apsolutno je slobodan da se vrati u Rusiju", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov ali nije precizirao da li je bilo postavljenih uslova za njegovu slobodu i da li će u Rusiji moći da se bavi politikom.

Radio Eho Moskve javio je danas da je Hodorkovski pronašao svog starijeg sina Pavela u Berlinu

Radio Eho Moskve javio je danas da je Hodorkovski pronašao svog starijeg sina Pavela u Berlinu.

"Oni su trenutno zajedno u Berlinu", rekla je njihova rođaka Olga Pispanen radiju.

Hodorkovski, koga je pomilovao predsjednik Rusije Putin, stigao je juče u Berlin, a Njemačka je saopštila da je Berlin "iza kulisa" radio na oslobađanju tog opozicionara i oštrog kritičara Kremlja.

"Bivši njemački ministar spoljnih poslova Hans-Ditrih Genšer intenzivno se zauzeo za slučaj Hodorkovskog. U velikoj mjeri se angažovao da bi se uspješno našla rješenja, uz podršku njemačke kancelarke i ministra spoljnih poslova", saopštio je Štefan Zajbert, portparol njemačke kanacelarke Angele Merkel.

Bivši njemački ministar, koga je povodom slučaja Hodorkovskog Putin primio dva puta, kazao je i da je Hodorkovski "iscrpljen, ali veoma srećan jer je napokon na slobodi".

Putin je juče potpisao ukaz o pomilovanju koji je odmah stupio na snagu i ubrzo zatim objavljeno je da je bivši ruski magnat izašao iz zatvora.

Ruski predsjednik neočekivano je u petak, poslije svoje godišnje konferencije za novinare, najavio da će pomilovati Hodorkovskog.

Hodorkovski je uhapšen 2003. i osuđen 2005. na 13 godina zatvora zbog pranja novca i korupcije što je, po ocjenama mnogih, bio obračun vlasti sa biznismenom koji je kritikovao Kremlj i finansirao

opoziciju.

Ta presuda mu je povećana na 14 godina poslije drugog suđenja 2010. za "krađu nafte i pranje novca" od 23,5 milijardi dolara, a donedavno mu je, kako se u petak pisalo u medijima, prijetilo još jedno suđenje.

Bonus video: