Članice Pusi rajota na slobodi prije Nove godine

"Aljohina najvjerovatnije neće biti puštena ovog vikenda, već sljedeće nedjelje"
62 pregleda 5 komentar(a)
pusi rajot, Foto: Beta/AP
pusi rajot, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.12.2013. 19:21h

Članice ruske pank grupe Pusi rajot Nadežda Tolokonjikova i Marija Aljohina biće puštene na slobodu prije Nove godine.

One će biti puštene u skladu sa Zakonom o amnestiji koji je ove nedjelje usvojen u Rusiji, saopštio je danas advokat Pjotr Zajkin.

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jekatarina Samucevič osuđene su 2012. na po dvije godine zatvora za huliganstvo, pošto su u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi izvele performans u znak protesta zbog kandidature Vladimira Putina za treći predsjednički mandat.

Nakon što su uložile žalbu, presuda Tolokonjikovoj i Aljohinoj je potvrđena, a Jekatarina Samucevič osuđena je na uslovnu kaznu.

Tolokonjikova i Aljohina imaju malu djecu, a Zakonom o amnestiji, koji je ruski parlament usvojio juče, predviđa se amnestija između ostalih, majki maloljetne djece i svih osuđenih za huliganstvo.

"Aljohina najvjerovatnije neće biti puštena ovog vikenda, već sljedeće nedjelje", rekao je njen advokat Zajkin i dodao da administracija priprema sve dokumente neophodne za njeno oslobađanje.

Tužilaštvo regiona Kransojarsk još zatvoru nije predalo neophodna dokumenta za oslobađanje Tolokonjikove, javila je agencija Itar Tas.

Bonus video: