Španija pooštrava zakon o abortusu

porni nacrt zakona će, vjerovatno, lako dobiti podršku u parlamentu, gdje konzervativna vladajuća Narodna partija ima snažnu većinu
82 pregleda 1 komentar(a)
trudnoća, trudnica, Foto: Shutterstock.com
trudnoća, trudnica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.12.2013. 18:24h

Španska vlada odobrila poštrenje zakona o abortusu kojim bi se ukinulo pravo ženama da se odluče na tu intervenciju do 14. nedjelje trudnoće.

To je razgnijevilo pobornike prava na slobodan izbor kada je riječ o prekidu trudnoće.

Ministri su, na sastanku kabineta, usvojili nacrt zakona kojim bi abortus bio dozvoljen samo u slučajevima silovanja ili prijetnje po zdravlje majke, rekao je novinarima ministar pravde Alberto Ruis-Galjardon, a prenosi AFP.

Zakon koji je sada na snazi dozvoljava ženama da abortiraju bez ograničenja do 14. nedjelje trudnoće ili do 22. nedelje, ukoliko se kod fetusa otkriju ozbiljne deformacije. Ruis-Galjardon je saopštio da novi nacrt zakona neće ni pod kojim uslovima kriminalizovati žene zbog abortiranja, kao što je to bio slučaj sa ranijim zakonom iz 1985. godine. Prema njegovim riječima, taj nacrt garantuje "i zaštitu života nerođenog djeteta, i prava žena" i "uvijek će djelovati u interesu žena". Zagovornici prava na slobodan izbor kada je riječ o prekidu trudnoće upozoravaju da će ova reforma vratiti Španiju u 1980. kada su žene morale da odlaze u druge zemlje da bi okončale neželjenu trudnoću.

Sporni nacrt zakona će, vjerovatno, lako dobiti podršku u parlamentu, gdje konzervativna vladajuća Narodna partija ima snažnu većinu.

Potpredsjednica glavne opozicione Socijalističke partije Elena Valensijano rekla je da će zagovornici prava na abortus "mobilisati društvo protiv onoga što će predstavljati nerazumljivo ograničavanje slobode žena". Studija koju je institut za istraživanje javnog mnjenja "Metroskopija" objavio u aprilu u listu "El Pais" lijevog centra, pokazuje da je 46 odsto Španaca za to da zakon ostane u formi u kakvoj je danas, dok 41 odsto ispitanika želi strožiji sistem, navodi francuska agencija.

Prema starom zakonu iz 1985, abortus se u Španiji smatrao zločinom osim u slučajevima silovanja, rizika po majčino zdravlje ili deformacije fetusa. Aktuelni ministar pravde u španskoj vladi Alberto Galjardon je najavio sličan zakon, ali koji bi možda čak išao i dalje, pa bi bili zabranjeni i abortusi u slučaju malformacija.

Direktor španskog Udruženja za planiranje roditeljstva Luis Enrike Sančes je upozorio da bi se, ukoliko takav zakon stupi na snagu, oko 3.000 žena koje godišnje abortiraju zbog deformacija fetusa našle u "bezizlaznom stanju".

Podaci o broju abortusa u širem regionu Madrida u prošloj godini ukazuju na pad za 765 na 23.683 abortusa

"U tom slučaju bismo se ponovo našli u situaciji u kojoj smo bili osamdesetih godina prošlog vijeka, kad su Španjolke na prekid trudnoće morale da idu u Englesku i Francusku", upozorio je Sančes.

Poglavar španske Katoličke crkve, kardinal Antonio Marija Rouko Varela je u aprilu pozvao na "hitne izmjene" zakona iz 2010. godine, koji je, prema njegovim riječima, "rezultovao rastom broja abortusa na zastrašujući nivo".

Sa druge strane, podaci o broju abortusa u širem regionu Madrida u prošloj godini ukazuju na pad za 765 na 23.683 abortusa, dok podaci za čitavu Španiju još nisu poznati.

Bonus video: