Hodorkovski izašao iz zatvora: Više nije prijetnja Putinu

Ruski "Komersant" danas je objavio da je Hodorkovski je od Putina zatražio pomilovanje pod pritiskom bezbjednosnih službi
13 komentar(a)
Mihail Hodorkovski, Foto: Beta/AP
Mihail Hodorkovski, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.12.2013. 15:10h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je pomilovanje najpoznatijeg ruskog zatvorenika Mihaila Hodorkovskog, koji je jutros izašao iz zatvora.

Kako prenose mediji, Hodorkovski je već otputovao u Njemačku, saopštili su zvaničnici ruske zatvorske službe.

Hodorkovski je podnio zahtjev da mu se dozvoli da napusti zemlju kako bi posjetio majku koja se nalazi u Njemačkoj radi operacije, prenijela je agencija AP.

Ruski "Komersant" danas je objavio da je Hodorkovski je od Putina zatražio pomilovanje pod pritiskom bezbjednosnih službi.

Hodorkovski je podnio zahtjev da mu se dozvoli da napusti zemlju kako bi posjetio majku koja se nalazi u Njemačkoj radi operacije

Putin je na godišnjoj konferenciji za štampu u Moskvi iznenadio čitavu Rusiju izjavivši da je najpoznatiji ruski zatvorenik, koji se u zatvoru nalazi od 2003. godine, zatražio pomilovanje iz humanitarnih razloga, odnosno zbog bolesti majke, prenijela je agencija AFP.

Hodorkovski, nekad najbogatiji Rus, više puta je izjavio da neće tražiti pomilovanje od Putina jer bi to bilo jednako priznanju krivice.

Citirajući neimenovane izvore, "Komersant" je objavio da su predstavnici ruskih bezbjednosnih službi nedavno razgovarali sa Hodorkovskim. Oni su mu tom prilikom rekli da se stanje njegove majke, koja boluje od raka, pogoršalo i upozorili ga da bi protiv njega mogla da bude podignuta i treća optužnica.

"Taj razgovor, koji je vođen bez prisustva advokata, uvjerio je Mihaila Hodorkovskog da se obrati predsjedniku", objavio je list.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je za AFP izjavio da je zahtjev za pomilovanje potpisao Hodorkovski, što ukazuje da ga je on lično podnio.

Osuđen 2005. godine zbog malverzacija i utaje poreza

Maja 2005. godine sud u Moskvi osudio je Hodorkovskog i bivšeg čelnika banke "Menatep" Platona Lebedeva na devet godina zatvora za malverzacije i utaju poreza.

Naknadno je sudski ta kazna smanjena na osam godina.

U drugom predmetu, sud je 30. decembra 2010. Hodorkovskog i Lebedeva kaznio na 14 godina zatvora zbog nelegalnog prisvajanja i legalizacije novca stečenog kriminalom, uz uzimanje u obzir prve kazne.

Moskovski gradski sud potom je ublažio kaznu na 11 godina, a Vrhovni sud za još dva mjeseca, tako da Lebedev treba da izađe na slobodu maja 2014, a Hodorkovski u avgustu sljedeće godine, podsjeća Itar-Tas.

Više nije prijetnja

Pavel Hodorkovski, sin Hodorskovskog, nazvao je odluku „veoma radosnom viješću”. Investitori su dugo gledali na sudbinu Hodorkovskog, koji je izgradio poslovno carstvo na ruševinama sovjetskog komunizma, kao na dokaz slabosti prava vlasništva i vladavine prava u Rusiji.

Pristalice ističu da je Hodorkovski iza rešetaka kako bi se obuzdale njegove političke ambicije, njegova naftna kompanija našla pod kontrolom države i poslao signal ostalim imućnim „oligarsima“ da rade ono što im naredi Kremlj.

Njegova imovina je rasprodata i završila je u rukama države. Kazna Hodorkovskom ističe u avgustu. Međutim, njemu je kazna ranije produžavana i analitičari smatraju da će mu Putin dopustiti da izađe na slobodu samo ako ga više ne smatra političkom prijetnjom.

U očima kritičara Kremlja u zemlji i u inostranstvu, h ap šenje Hodorkovskog je jedna od najvećih mrlja u Putinovoj karijeri, ističe Rojters

Bonus video: