Ukrajina bi dobila 19 milijardi dolara od EU

Rusija je u utorak pristala da da 15 milijardi dolara pomoći Ukrajini i smajila je cijenu svog plina koji izvozi u Ukrajinu
9 komentar(a)
Ukrajina protest, Foto: Reuters
Ukrajina protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2013. 10:49h

Ukrajina je od Evropske unije (EU) u zajmovima i donacijama tokom narednih sedam godina mogla dobiti, prema internim procjenama, najmanje 19 milijardi dolara da je potpisala sporazum o trgovini i saradnji sa Briselom.

Ukrajina je prošlog mjeseca u zadnji tren odustala od planova da potpiše trgovinski sporazum s Briselom i odlučila se za jačanje veza s Rusijom što je izazvalo masovne proteste u Kijevu.

Rusija je u utorak pristala da da 15 milijardi dolara pomoći Ukrajini i smajila je cijenu svog plina koji izvozi u Ukrajinu, prenosi hrvatski Business.

EU je izbjegavala da uđe u takvo nadmetanje za Ukrajinu s Rusijom i jedini određeni iznos o kojem je javno govorila bio je zajam od 610 miliona eura, ukoliko ta zemlja ispuni zahtjeve za dobijanje pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Interne procjene EU koje su pokazane agenciji Reuters govore, međutim, da bi zajmovi i donacije Ukrajini od 2014. do 2020. iznosili najmanje devet milijardi eura, ukoliko Kijev potpiše trgovinski sporazum s EU-om i postigne dogovor sa MMF-om.

Izvor iz EU je rekao da je to konzervativna brojka i da nikada nije spomenuta ukrajinskim zvaničnicima tokom pregovora o trgovinskom sporazumu.

"Nikada nećemo uljepšavati sliku ili se nadmetati u nuđenju više novca, jer u našoj ponudi nije riječ o novcu", rekao je neimenovani izvor.

Bonus video: