Preminuo Roni Bigs, čuveni pljačkaš voza

Vratio se u Britaniju 2001. bolestan i bez novca, kako bi izdržao kaznu i poslije osam godina je pušten na slobodu
3 komentar(a)
Roni Bigs, Foto: Reuters
Roni Bigs, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2013. 10:09h

Poznati britanski kriminalac Roni Bigs, jedan od autora čuvenog napada na poštanski voz Glazgov-London 1963. godine, preminuo je u 85. godini.

Roni Bigs je postao čuven po bjekstvu iz zatvora i 36 godina života u skrivanju od policije. Živio je posljednjih godina u jednom staračkom domu na sjeveru Londona.

Pušten je na slobodu 2009. zbog krhkog zdravstvenog stanja i bio je u invalidskim kolicima. Njegovo posljednje pojavljivanje javno bilo je u martu ove godine na sahrani Brusa Rejnolds, kolege u napadu na voz.

Roni Bigs je bio najčuveniji član kriminalne grupe koja je u noći između 7. i 8. avgusta 1963. uspjela da zaustavi željeznički konvoj, promijenivši saobraćajnu signalizaciju.

Pošto su teško ranili mašinovođu, banda je ukrala 120 vreća sa novcem i podijelili plijen tada od 2,6 miliona funti, što je danas oko 54 miliona eura. Taj napad je bio inspiracija za mnoge filmove.

Bigs je poslije napada osuđen ali je uspio da pobjegne iz zatvora i ode u Belgiju, Francusku, Australiju i Brazil.

Tokom bjekstva izvršio je plastičnu operaciju kako bi promijenio izgled. Na kraju se vratio u Britaniju 2001. godine, bolestan i bez novca, kako bi izdržao kaznu i poslije osam godina je pušten na slobodu.

U avgustu, kada se približavala 50-godišnjica napada na voz i njegov 84. rođendan on je u javnosti rekao: "Ako želite da me pitate da li se kajem što sam bio dio te bande, moj odgovor je ne".

Bonus video: