Savjet Evrope: Jagland hoće novi mandat, dva protivkandidata

Ova tri kandidata predstaviće njihove vlade kao što to nalažu pravila, a Parlamentarna skupština SE će u julu 2014. izabrati generalnog sekretara SE
50 pregleda 0 komentar(a)
Torborn Jagland, Foto: Beta/AP
Torborn Jagland, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.12.2013. 15:20h

Sadašnji generalni sekretar Savjeta Evrope (SE), Norvežanin Torbjorn Jagland, Francuz Žan-Klod Minjon i Nemica Sabine Lojthojser-Šnarenberger kandidati su za generalnog sekretara te panevropske organizacije, saopšteno je danas u Strazburu.

Jagland (60) je bio premijer Norveške, ministar spoljih poslova a potom i predsjednik parlamenta. Parlamentarna skupština SE 2009. godine izabrala ga je za generalnog sekretara te organizacije.

Minjon (63), francuski poslanik iz konzervativnog UMP, predsjedavajući je od 2012. godine Parlamentarne skupštine SE, dok je Lojthojser-Šnarenberger (62), iz redova njemačkih liberala, odlazeća ministarka pravde. Ona je članica Parlamentarne skupštine SE od 2003. godine.

Ova tri kandidata predstaviće njihove vlade kao što to nalažu pravila, a Parlamentarna skupština SE će u julu 2014. izabrati generalnog sekretara SE kome petogodišnji mandat počinje 1. oktobra te godine.

Od osnivanja SE 1949. godine nijedan generalni sekretar nije bio biran više od jednom. SE okuplja 47 zemalja članica u kojima živi više od 800 miliona građana.

Glavni zadatak te organizacije je odbrana ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, oslanjajući se na Evropski sud za ljudska prava.

Pored 28 članica Evropske unije, u SE su od 90-ih godina prošlog vijeka ušle gotovo sve bivše komunističke zemlje istočne Evrope. Bjelorusija je jedina evropska zemlja koja nije članica SE.

Bonus video: