Većina Katalonaca za pravo na referendum o nezavisnosti

Prema rezultatima ankete, 74 odsto njih smatra da imaju pravo da se izjasne o odnosima sa Španijom
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2013. 17:40h

Većina Katalonaca zalaže se za pravo da odlučuje na referendumu o nezavisnosti tog španskog regiona i vjeruju da predsjednik španske vlade Marijano Rahoj treba da odobri glasanje, pokazuju rezultati danas objavljene ankete kompanije za socijalna istraživanje i ispitivanje javnog mnjenja "GESOP", objavljene u listu "Periodiko" (El Periodico).

Prema rezultatima ankete, na osnovu odgovora 800 ispitanika, 74 odsto njih smatra da imaju pravo da se izjasne o odnosima sa Španijom, prenio je Rojters.

Prošle sedmice katalonske separatističke partije saopštile su da će referendum o nezavisnosti biti održan 9. novembra 2014, čemu se španska vlada usprotivila, ističući da ta inicijativa krši ustav.

Pozivi na nezavisnost Katalonije, bogatog industrijskog regiona na sjeveroistoku Španije na koji otapada petina proizvodnje, sve su češći u uslovima ekonomske recesije i smanjenja javnih troškova.

Predviđeno je postavljanje dva pitanja na referendumu: "Da li ste za to da Katalonija bude država" i "Ukoliko jeste, da li ste za to da ona bude nezavisna".

U drugoj anketi firme "Sigma Dos", čiji su rezultati objavljeni u dnevniku "Mundo" (El Mundo), 43 odsto Katalonaca izjasnilo se za to da Katalonija postane država, a među njima je 82 za to da to bude nezavisna država.

"Mundo" je objavio projekciju po kojoj bi tek 35 odsto Katalonaca glasalo za punu nezavisnost od Španije, navodi britanska novinska agencija, dodajući da je taj podatak sličan rezultatu GESOP-ove ankete po kojoj separatizam ima podršku manju od 50 odsto.

Oba istraživanja su sprovedena između 12. decembra (kada je saopšten datum referenduma), i 13. decembra.

Katalonska vlada pokrenula je razgovore o mogućem glasanju o nezavisnosti krajem prošle godine, izazivajući žustru političku debatu i dajući materijal za naslovne strane španskih novina, podsjeća Rojters.

Galerija

Bonus video: