"Icehotel" - sagrađen od hiljada tona leda i snijega

"Icehotel" je otvoren od decembra do sredine aprila, kada sve počinje polako da se otapa
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2013. 19:40h

"Icehotel" u selu Jukkasjarvi sa 1100 stanovnika i 1000 pasa na sjeveru Švedske je prvi i najveći hotel na svijetu koji je je sagrađen od hiljada tona leda i snijega.

Svake zime, 50.000 posjetilaca iz cijelog svijeta dolazi u "Icehotel" da uživa u miru, sjevernim svjetlima i svim ostalim sadržajima koje nudi posljednja evropska divljna na oko 200 kilometara od Arktičkog kruga.

"Icehotel" se prostire na 5500 metara kvadratnih, a građevinski materijal - 10.000 tona kristalno čistog leda iz reke Torn i 30.000 tona čistog snijega velikodušno objezbeđuje majka priroda. Oko 100 ljudi uključeno je u gradnju, a polovina su umjetnici posebno pozvani da dizajniraju različite djelove hotela.

Hotel se otapa u ljeto i mora se ponovo graditi svake zime, tako da svakog novembra počinju naporni radovi kako bi hotel bio spreman za otvaranje polovinom decembra. Gradnja hotela je proces dug godinu dana.

Između marta i aprila, 5.000 tona leda kupu se iz rijeke Torne i drži u hladnim skladištima tokom proljeća i ljeta.

"Icehotel" je otvoren od decembra do sredine aprila, kada sve počinje polako da se otapa i vraća u rijeku Torn.

U ovom hotelu sve sobe su različite. Njih dijele hodnici napravljeni od ledenih stubova, u svakoj prostoriji su postavljeni blokovi od leda prekriveni kožom od irvasa, grandiozni ledeni lusteri kao i televizor od leda.

Galerija

Bonus video: