Socijalni nemiri u Italiji, dio interventne policije ih podržao

Ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano upozorio je na mogućnost "zaranjanja u pobunu"
3 komentar(a)
Torino, Foto: Reuters
Torino, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2013. 12:48h

Na italijanske ulice ovih dana su izašli brojni protestanti frustrirani tradicionalnom politikom. Došlo je dotle da ministri upozoravaju parlament da je zemlja u "spirali pobune".

Blokirali su ulice i vozove, okupirali trgove, sukobili se s policijom i zatvorili porodavnice. Od Torina do Milana na sjeveru do Pulje i Sicilije na jugu, Italiju je ove nedjelje zahvatio niz protesta koji su okupili razjedinjene građane u bijesnom nastupu opozicije protiv mjera štednje i vlasti.

"Političari su nas doveli na rub gladi, uništili identitet zemlje i budućnost čitavih generacija", pisalo je na jednom od natpisa udruženja Odbor 9. decembra, krovne organizacije koja potdsiče Italijane na ustanak protiv eura, Brisela, globalizacije, a prije svega, vlade Enrika Lete.

Pokret je dobio ime Forconi (vile), inspirisano pokretima sicilijanskih poljoprivrednika 2011. i 2012. godine. Počeo je okupljanjem vozača kamiona, poljoprivrednika, vlasnika manjih poduzeća, studenata te nezaposlenih, a ubrzo se proširio priključenjem ostalih nezadovoljnih građana koji krive političku klasu za najdužu recesiju u Italiji nakon Drugog svjetskog rata.

Prećutno je uz njih stao i dio interventne policije koja je iz podrške skinula kacige tokom obezbjeđivanja protesta.

Nasilje zahvatilo Torino, organizatori se ogradili

Ubrzo su im se priključile i antiglobalističke grupe, članovi Pokreta za nezavisan Veneto te navijači suprotstavljenih fudbalskih klubova Juventus i Torino. Najbjesniji protestanti bili su u Torinu gdje je policija upotrijebila suzavac kako bi ih rastjerala.

Blokirali su saobraćajnice i najveću italijansku agenciju za prikupljanje poreza. Krenuli su da zatvore francusko-italijansku granicu, ali ih je policija u tome spriječila.

Jedan od vođa pobune na Siciliji Mariano Fero za nasilje je optužio desničarske radikale.

U četvrtak je italijanska vlada izrazila zabrinutost zbog protesta širom zemlje. Ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano upozorio je na mogućnost "zaranjanja u pobunu".

"Postoji nasilna komponenta pokreta kojom se prekršio zakon. Razumijemo socijalne teškoće, ali istovremeno nećemo oklijevati u odbrani slobode i bezbjednosti građana"; rekao je parlamentu.

Jedan od vođa pobune na Siciliji Mariano Fero za nasilje je optužio desničarske radikale.

"Mi smo pokret farmera i vozača kamiona koji godinama pozivaju vladu da interveniše protiv socijalnih teškoća koje je uzrokovala recesija. Nažalost, naš se pokret povezuje s huliganima i subverzivnim skupinama. Nemamo ništa s njima i odlučno se ograđujemo od nasilja koje se dogodilo u drugim djelovima zemlje", rekao je Fero.

Demonstranti su najavili nova okupljanja, a nezadovoljstvo raste. Ostaje da se vidi hoće li im vlada izaći u susret ili će se situacija dodatno zaoštriti.

Bonus video: