Janukovič: Zajedničkim snagama do izlaska iz krize

Sastanku su prisustvovali i lideri opozicionih partija Sloboda Oleg Tjagnibok, UDAR Vitalij Kličko i šef opozicione grupe Batkivščina (Otadžbina) Arsenij Jacenjuk
1 komentar(a)
Janukovič i Azarov, Foto: Reuters
Janukovič i Azarov, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2013. 10:07h

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič predložio je juče na okruglom stolu pod nazivom "Ujedinimo Ukrajinu", moratorijum na upotrebu sile i nasilne akcije tokom demonstracija u Kijevu.

Janukovič i premijer Nikolaj Azarov juče su zajedno sa trojicom bivših predsjednika - Viktorom Juščenkom, Leonidom Kučmom i Leonidom Kravčukom pokušali da sa predstavnicima opozicije nađu izlaz iz krize koja potresa Ukrajinu.

Sljedeći okrugli sto o političkom rešenju u Ukrajini mogao bi da se održi u utorak, 17. decembra, najavio je sinoć bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kravčuk koji je i inicirao sastanak, javila je ruska novinska agencija Itar Tass.

Kravčuk je naveo da se, od sljedećeg okruglog stola, očekuje da će dođi do izrade nacrta dokumenata.

Sastanku su prisustvovali i lideri opozicionih partija Sloboda Oleg Tjagnibok i UDAR Vitalij Kličko i šef opozicione parlamentarne grupe Batkivščina (Otadžbina) Arsenij Jacenjuk kao i niz ministara, društvenih i vjerskih predstavnika, prenijela je agencija RIA Novosti.

Janukovič je predložio da vlasti i opozicija pronađu način za izlazak Ukrajine iz krize, javila je agencija Itar tas-s.

"Svako ima svoje gledište i to gledište treba da se poštuje. Moramo da razmišljamo o tome kako da ujedinimo narod, a ne da ga razjedinimo, a treba da budemo jedinstveni i kada je u pitanju spoljna politika", rekao je Janukovič.

Rusija uputila kritike zapadu

Dolaske ministara i ambasadora nekoliko zemalja Evropske Unije na demonstracije na Trgu Nezavisnosti u Kijevu i komentare visokih zvaničnika SAD, Rusija smatra grubim miješanjem u unutrašnje stvari Ukrajine, poručili su u odvojenim izjavama premijer Rusije Dmitrij Medvedev i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Odlaske nekoliko predstavnika EU i drugih država na mjesta koja su, u smislu okupljanja građana, najaktivnija, gdje se održavaju nedozvoljeni mitinzi, ne mogu da nazovem drugačije nego miješanjem u unutrašnje stvari jedne suverene države“, rekao je ruski premijer u Moskvi.

Rusija, poručio je Medvedev, želi da Ukrajina sama riješi svoje probleme i da dođe do konsolidovanog rešenja.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov ocijenio je danas da se čini da su zapadne zemlje izgubile osjećaj za realnost kada je riječ o proevropskim protestima u Ukrajini, koje je nazvao djelom provokatora.

On je kazao da je neprimjerena reakcija na odluku Ukrajine da ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU bila disproporcionalni odgovor na "savršeno normalnu" odluku.

"Šta je vlada Viktora Janukoviča učinila. Da li je napustila sporazum o neširenju naoružanja. Da li je on najavio izradu nukelarne bombe ili je možda nekog strijeljao", upitao je Lavrov u intervjuu ruskoj televiziji "Rosija 24".

On je, kako prenosi AFP, ukazao da su sadašnji ulični protesti na takvom nivou i sa surovim parolama, kao da je zemlja proglasila rat jednoj miroljubivoj državi, suprotno želji Ukrajinaca.

Prema njegovom mišljenju, to se ne uklapa u okvire normalnog ljudskog razmišljanja.

Lavrov je rekao da bez sumnje iza svega stoje provokatori i dodao da je činjenica da su zapadni partneri očigledno izgubili osjećaj za realnost, što ga čini veoma tužnim.

On je ocijenio da EU pokušava da pridobije Ukrajinu i druge istočnoevropske zemlje zbog svojih unosnih tržišta, koja bi bila preplavljena konkurentnijim proizvodima iz EU, što bi ugasilo domaću industriju.

"Sada naši partneri u EU strahuju da bi mogli izgubiti tako jeftini, skoro besplatan profit", dodao je Lavrov, ističući da je dalji razlog za reakciju Zapada ideološki.

Bonus video: