Za Evropu

Ruslana postala simbol ukrajinskih protesta: Pjevala osam sati bez prestanka

Ruslana Ližičko pobijedila je na Euroviziji 2004. godine s pjesmom Wild Dances i jedina je ukrajinska pobjednica
61 pregleda 13 komentar(a)
Ruslana, Foto: EPA
Ruslana, Foto: EPA
Ažurirano: 13.12.2013. 08:00h

Ukrajinska pobjednica eurovizijskoga takmičenja svakonoćnim se pjevanjem, ne bi li podigla moral demonstrantima na snijegom prekrivenu kijevskom trgu, pomalo nametnula kao neočekivani simbol pokreta koji želi svrgnuti predsjednika Viktora Janukoviča.

Ruslana Ližičko pobijedila je na Euroviziji 2004. godine s pjesmom Wild Dances i jedina je ukrajinska pobjednica. Za političke elite taj je podatak nevažan, ali Ukrajincima koji sanjaju u evropsku budućnost on je donio priznanje pred velikom publikom cijeloga kontinenta.

„Sinoć sam bila rekordnih osam sati na pozornici“, rekla je Ližičko.

„Ljudi vide mene, pa i oni ostanu“, dodala je.

Sitne građe

Duge hladne noći dolaze na naplatu. Iscrpljena, nenašminkana i neuredne kose, ona uzima pastile za grlobolju i ulazi u improvizirano sjedište opozicije na još jedan noćni nastup.

Ližičko sitne je građe i neobično duboka glasa, a na pozornici je gotovo svaku noć posljednje dvije sedmice koliko aktivisti stoje na trgu nezavisnosti, bijesni što je predsjednik države Janukovič odlučio u zadnji čas odustati od potpisivanja ugovora o pridruživanju s Evropskom unijom i okrenuti se Rusiji.

„Fantastična je. Ona je naš glas, naša duša, naše lice, nadahnuće i snaga da izdržimo“, kaže aktivist Jegor Sobolev, prekriven plavo-žutom ukrajinskom zastavom.

Iako je postala junakinja demonstranata, ne dijele svi njezine kritike moćnog sjevernog susjeda.

„Kad je Ruslana pobijedila na Euroviziji, ponosili smo se njome. Ali, ovo je sramotno“, kritizira je stanovnik istočnoukrajinske regije Donbasa u kojoj živi pretežno rusofono stanovništvo.