Zaokret vlasti

Vraćanje na evropski put: Ukrajina će ipak potpisati sporazum sa EU

Opozicija i narod već četvrtu nedjelju protestuju jer je Janukovič krajem novembra odbio da potpiše Sporazum o pridruživanju s EU kako bi jačao veze sa Rusijom
10 komentar(a)
Proevropski protesti u Kijevu, Foto: Reuters
Proevropski protesti u Kijevu, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2019. 23:35h

Prvi zamenik ukrajinskog premijera Serhij Arbuzov je izjavio da će Kijev "uskoro potpisati" sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Ipak, on je odbio da navede tačan datum potpisivanja ili rok do kojeg će on biti potpisan.

Arbuzov je nakon sastanka sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom u Briselu rekao da su tom prilikom razgovarali o "putu koji će dovesti do primene" sporazuma, od čijeg je potpisivanja predsednik Ukrajine Viktor Janukovič 21. novembra odustao, nakon čega su u Kijevu pokrenute masovne demonstracije, preneo je Rojters.

"Ukrajina će uskoro potpisati sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom, uzimajući u obzir nacionalne strateške interese", izjavio je Arbuzov.

Ketrin Ešton je izjavila ranije danas da predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič namjerava da potpiše sporazum sa EU, koji je prošlog mjeseca odbio.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je rekao da Rusija nikome ništa ne nameće.

Podsjetimo, opozicija i narod već četvrtu nedjelju protestuju jer je Janukovič krajem novembra odbio da potpiše Sporazum o pridruživanju s EU kako bi jačao veze sa Rusijom.

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je danas da je EU spremna da obezbijedi više finansijske pomoći Ukrajini ukoliko ona pristane da potpiše Sporazum o pridruživanju Uniji.

File je u Briselu, poslije cjelodnevnih pregovora sa najvišim ukrajinskim zvaničnicima, rekao da se EU "jasno obavezala da se u finansijskoj pomoći uskladi sa nivoom ambicija njenih ukrajinskih partnera".

On je dodao da su preuveličani izvještaji o tome koliko bi ukrajinsku privredu koštalo ako Kijev potpiše Sporazum o pridruživanju.

Potvrdio je da EU želi da nastavi da pomaže Ukrajini, koja je u velikim finansijskim teškoćama, da postigne sporazum sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Premijer Ukrajine Mikola Azarov rekao je juče da bi privredi Ukrajine bilo neophodno 20 milijardi eura pomoći zbog posljedica eventualnog potpisivanja Sporazuma o pridruživanju EU.