Brat čelnika neonacističke "Zlatne zore" pod istragom zbog tetovaže "četnik"

Policija je pronašla više fotografija i snimaka na kojima poznati članovi "Zlatne zore" pričaju o svojoj ideologiji i budućim planovima
31 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2013. 09:13h

Generalštab vojske Grčke pokrenuo je istragu protiv potporučnika Aleksandera Kasidiarisa, koji je fotografisan tokom nacističkog pozdrava dok na stomaku ima istetoviran natpis “četnik” na ćirilici.

Naime, brojni tajni podaci o djelovanju pripadnika i članova "Zlatne zore" otkriveni su na kompjuteru pritvorenog lidera partije Nikosa Michaloliakosa i portparola partije Iliasa Kasidiarisa koji su među osobama koje se terete za vođenje kriminalnom grupom u Grčkoj.

Na fotografijama i snimcima mnogi od njih otvoreno vrijeđaju demokratiju i pokazuju sklonost paravojnim aktivnostima što je, prema grčkim vlastima, dovoljan dokaz za pokretanje tužbe protiv njih.

Takođe, grčka policija je pronašla više fotografija i snimaka na kojima poznati članovi stranke "Zlatna zora" pričaju o svojoj ideologiji i budućim planovima.

Aleksandar Kasidiaris je inače brat Iliasa Kasidiarisa, zloglasnog poslanika neonacističke stranke "Zlatna zora" koji je u mladalačkim danima bio specijalac grčke vojske na Južnom Kipru.

Grčki list "Kathimerini" navodi da je brat Kasidiarisa fotografisan kako drži ruku u nacističkom pozdravu sa tetovažom "četnik" na prsima.

Grčki mediji su naziv četnik prokomentarisli kao "naziv srpske paramilitarne organizacije koja je sarađivala sa silama osovine tokom Drugog svjetskog rata".

S druge strane, pojedini mediji navode da postoji mogućnost da je cijeli slučaj u vezi sa braćom Kasidiaris namješten kako bi isti bili pritvoreni.

Inače, Ilias Kasidiaris je uhapšen 28. septembra ove godine pod optužbom da je pripadnik kriminalne organizacije koja je umiješana u mnoge kriminalne radnje u Grčkoj.

U optužnici se, zajedno s još nekoliko osoba, tereti za ubistvo, iznudu i učestvovanje u nestanku 100 imigranata u Grčkoj. Suđenje čeka sa slobode nakon što je platio kauciju od 50.000 eura.