Sud pravde EU: Istopolne zajednice da uživaju ista prava kao heteroseksualne

Odbijanje da se parovima civilne zajednice priznaju ista prava predstavlja direktnu diskriminaciju baziranu na seksualnoj orijentaciji
82 pregleda 6 komentar(a)
Gej brakovi, LGBT, Foto: Reuters
Gej brakovi, LGBT, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.12.2013. 16:00h

Sud pravde EU danas je zaključio da homoseksualni parovi koji su sklopili civilnu zajednicu treba da uživaju ista prava kao i heteroseksualni supružnici.

Odbijanje da se parovima civilne zajednice priznaju ista prava predstavlja "direktnu diskriminaciju baziranu na seksualnoj orijentaciji", naveo je Sud u svom saopštenju.

Sudu čije je sjedište u Luksemburgu, prije nekoliko godina se obratio jedan državljanin Francuske koji sa svojim partnerom živi u civilnoj zajednici.

On je tada naveo da je njegov poslodavac odbio da mu dodijeli iste privilegije kao i heteroseksualnim bračnim parovima, kao što su povećanje plate i dodatni slobodni dani.

Iako u civilnoj zajednici mogu da žive i heteroseksualni parovi, to ne znači da u ovom slučaju nije riječ o diskriminaciji, naveo je Sud.

Sud pravde EU je podsjetio da 2007. godine, u vrijeme razmatranja spornog slučaja, homoseksualni parovi u Francuskoj nisu mogli da sklapaju brakove.

Zakon kojim se osobama istog pola omogućava sklapanje brakova, donesen je u Francuskoj u maju 2013. godine.

Bonus video: