Mas: Referendum o nezavisnosti Katalonije u novembru 2014.

Prema anketama, 50% žitelja Katalonije podržava nezavisnost te pokrajine, s tim da je ta podrška manja ako bi otcjepljenje od Španije značilo i izlazak iz EU
5 komentar(a)
Artur Mas, Foto: Beta/AP
Artur Mas, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.12.2013. 15:47h

Predsjednik španske autonomne pokrajine Katalonija Artur Mas najavio je danas da će 9. novembra 2014. biti održan referendum na kojem će se građani izjasniti da li žele nezavisnu katalonsku državu.

"Želite li da Katalonija bude država? Da ili ne?", biće prvo pitanje na referendumu.

Ukoliko je odgovor "da", uslijediće drugo pitanje "Želite li da ta država bude nezavisna?", precizirao je Mas.

Pristalice nezavisnosti organizovale su ove jeseni različite akcije kako bi izvršile pritisak na predsjednika Masa da organizuje referendum o nezavisnosti Katalonije, mada centralna vlada Španije smatra da je takav referendum neustavan.

Prema anketama, od oko 7,5 miliona žitelja Katalonije njih 50 odsto podržava nezavisnost te pokrajine, s tim da je ta podrška manja ako bi otcjepljenje od Španije značilo i izlazak iz Evropske unije.

Ministar pravde Španije: Neće biti referenduma

Španski ministar pravde Alberto Ruis Galjardon izjavio je danas da neće biti održan referendum o nezavisnosti Katalonije, najavljen za novembar 2014. godine.

"Glasanje neće biti održano i neće ga biti jer naš Ustav ne dozvoljava nijednoj autonomnoj zajednici da iznosi na glasanje ili na referendum pitanja koja zadiru u nacionalni suverenitet", rekao je Galjardon novinarima u Madridu.

Bonus video: