Ešton: Janukovič će potpisati sporazum sa EU

U jednom od najoštrijih komentara Vašingtona do sada, predstavnik Bijele kuće je pozvao Janukoviča da sluša narod i nastavi integraciju zemlje u Evropsku uniju
9 komentar(a)
Janukovič i Ešton, Foto: Reuters
Janukovič i Ešton, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.12.2013. 11:30h

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednost Ketrin Ešton izjavila je danas da ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič "namjerava da potpiše" sa EU dalekosežni sporazum o trgovini i saradnji, koji je prošlog mjeseca odbio.

U međuvremenu Ukrajina je obećala SAD da neće primijeniti oružanu silu protiv demonstranata.

Eštonova je rekla da je poslije razgovora s Janukovičem u Kijevu postalo jasno da kratkoročni ekonomski i finansijski problemi sa kojima se suočava Ukrajina mogu biti ublaženi potpisivanjem sporazuma o pridruženju sa EU koji bi donio nove investicije iz članica tog bloka, prenijela je agencija AP.

Ona je navela da joj je "Janukovič, igleda, jasno stavio do znanja da namjerava da potpiše sporazum o pridruženju".

Potpisivnje bi značilo da se Janukovič predomislio, s obzirom da je još prošlog mjeseca odbio da ga potpiše, jasno stavljajući do znanja da umjesto njega želi bliže odnose s Rusijom, naveo je AP i dodao da masovni protesti u Kijevu pozivaju na bliže veze Kijeva sa EU.

U međuvremenu, Pentagon je saopštio da je Ukrajina prenijela Sjedinjenim Američkim Državama da neće koristiti oružane snage protiv demonstranta. Vašington je ranije izrazio nezadovoljstvo što je Kijev protiv demonstranata angažovao specijalne policijske snage za razbijanje protesta.

Ministar odbrane SAD Čak Hejgel je u telefononskom razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom, pozvao ukrajinsku vladu na uzdržanost i upozorio na "moguću štetu koja bi bila nanijeta ukoliko se u razbijanje protesta na bilo koji načini uključi i vojsku", obavijestio je u srijedu novinare predstavnik Pentagona Karl Vug.

Ministar odbrane Ukrajine Pavlo Lebedev je rekao da će on tu poruku direktno prenijeti predsjedniku Viktoru Janukoviču, čiju ostavku traži opozicija jer je odustao od dogovora sa Evropskom unijom i zalaže se za tješnje odnose sa Rusijom, naveo je Rojters.

"Ministar Lebedev je rekao da je stav predsjednika Janukoviča da ne koristi oružane snage protiv demonstranata", rekao je Vug.

U jednom od najoštrijih komentara Vašingtona do sada, predstavnik Bijele kuće je pozvao Janukoviča da sluša narod i nastavi integraciju zemlje u Evropsku uniju.

Američki državni sekretar Džon Keri je najoštrije govorio o upotrebi sile a predstavnica njegovog ministarstva je rekla da Vašington razmatra čak i uvođenje sankcija Ukrajini.

Policija je u utorak veče potisnula demonstrane sa glavnog kijevskog gradskog trga i uklonila barikade, ali su se građani juče ponovo vratili na ulice.

Predstavnici opozicije su sinoć odbili poziv predsjednika Janukoviča na dijalog, poručivši da traže njegovu ostavku i kažnjavanje pripadnika policije koji su, kako tvrde, prebijali demonstrante.

Bonus video: