Francuska "legalizovala" špijunažu građana

Francuska vlada je juče odlučila da vladine agencije i obavještajne službe mogu da špijuniraju građane i to bez da prethodno zatraže sudsko odobrenje
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2013. 09:55h

U trenucima kada su se velike svjetske IT kompanije udružile sa ciljem da spriječe špijunažu građana, dešava se nešto sasvim suprotno na drugom kraju svijeta. Francuska je odlučila da odobri kontrolu i nadgledavanje svojih građana na internetu obavještajnim službama i državnim agencijama, piše PCChip.

Francuska vlada je juče odlučila da vladine agencije i obavještajne službe mogu da špijuniraju građane i to bez da prethodno zatraže sudsko odobrenje.

Zakon je izglasan bez velike pompe, a zapravo sa sobom nosi veliku obavezu i ogromna ovlašćenja.

Zakon bi trebalo da omogući špijunskim službama, antiterorističkim organizacijama, policiji i ministarstvima da nadgledaju šta rade njihovi građani na svom računaru ili pametnom telefonu.

U zakon je unesena i odredba koja dozvoljava praćenje u stvarnom vremenu. Takvo praćenje omogućava špijunima da u svakom trenutku znaju ko sa kim komunicira i gdje se trenutno nalazi.

Francuski predsjednik je prije nekoliko dana izjavio da se zgraža nad činjenicom da NSA prisluškuje telefonske razgovore francuskih građana.

Bonus video: