Italija: Letina vlada ,,glatko preživjela"

U svom govoru pred poslanicima Donjeg doma, Leta je pozvao na "novi početak", istakavši brojne prioritete vlade za 2014. godinu
0 komentar(a)
Enriko Leta, Foto: Beta/AP
Enriko Leta, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.12.2013. 17:08h

Vlada italijanskog premijera Enrika Lete (Enrico Letta) danas je bez problema dobila podršku na glasanju o povjerenju vladi u Donjem domu italijanskog parlamenta.

Glasanje o povjerenju vladi Leta je sazvao kako bi bila potvrđena njegova većina nakon što je partija nekadašnjeg premijera Silvia Berluskonija Forca Italija (Forza Italia - Naprijed Italija) prešla u opoziciju.

Letinu vladu je na današnjem glasanju podržalo 379, dok je protiv nje bilo 212 poslanika, pri čemu je podršku vladi dala i nova stranka desnog centra koja je nastala izdvajanjem iz Berluskonijeve stranke.

Letinu vladu kasnije danas očekuje još jedno glasanje u Senatu. U svom govoru pred poslanicima Donjeg doma, Leta je pozvao na "novi početak", istakavši brojne prioritete vlade za 2014. godinu, među kojima je naveo stimulisanje privrede, smanjenje nezaposlenosti i promjenu italijanskog izbornog zakona, za koji mnogi smatraju da doprinosi političkoj nestabilnosti u zemlji.

Bonus video: