Poštovati proteste

SAD uvode sankcije Ukrajini?

Bijela kuća je ranije je osudila odgovor ukrajinskih vlasti na demonstracije i pozvala Janukoviča da sluša narod Ukrajine i vrati državu na put evropskih integracija
50 pregleda 52 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2013. 21:49h

Američki Stejt department je saopštio da u vezi sa situacijom u Ukrajini razmatra sve političke opcije, uključujući sankcije.

"Sve političke opcije, uključujući sankcije, su na stolu, prema našem mišljenju, ali se to još procjenjuje,“ rekla je novinarima portparolka Stejt departmenta Džen Psaki, prenio je Rojters.

Ona je odbila da precizira kakve sankcije se razmatraju.

Bijela kuća je ranije je osudila odgovor ukrajinskih vlasti na demonstracije i pozvala Janukoviča da sluša narod Ukrajine i vrati državu na put evropskih integracija.

"Mora se poštovati pravo na mirne proteste i okupljanje. Ovakvo kakvo smo vidjeli na ulicama Kijeva je nedopustivo u jednoj demokratskoj državi", saopštio je portparol Bijele kuće Džoš Ernest.

Dodao je da su kanali komunikacije između vlada SAD i Ukrajine i dalje otvoreni.

Odolijevali specijalcima na minus 13

Bataljoni ukrajinske policije za suzbijanje nereda povukli su se iz protestnog kampa nakon što su tokom noći sa utorka na srijedu izveli do sada najveću akciju sa ciljem da vrate kontrolu nad ulicama nakon višenedjeljnih protesta protiv predsjednika Viktora Janukoviča.

Kolone policajaca su napustile položaje oko kampa i državnih zgrada koje su zauzeli demonstranti, gnjevni zbog Janukovičeve odluke da odbaci trgovinski ugovor sa Evropskom unijom i gurne Ukrajinu dodatno u orbitu Rusije.

Nakon sastanka sa američkim i evropskim zvaničnicima, koji su ga pozvali na kompromis, Janukovič je pozvao protivnike da se sastanu kako bi pregovarali o načinu za prekid zastoja.

"Pozivam predstavnike svih političkih stranaka, sveštenike, predstavnike civilnog društva, na nacionalne razgovore", rekao je u saopštenju u kojem je pozvao opoziciju da ne "ide putem sukoba i ultimatuma".

Dodao je da vlast "nikad ne bi upotrijebila silu protiv mirnih protesta".

Lideri protesta su odgovorili da neće pregovarati sa Janukovičem dok ne ispuni njihove zahtjeve, među kojima je taj da podnese ostavku.

Policija je tokom iznenadne akcije preksinoć uklonila neke barikade i šatore uz obrazloženje da pokušava da obezbijedi prolaz za saobraćaj kroz trg.

U sniježnoj prijestonici, na temperaturi od minus 13 stepeni Celzijusa, najžešća borba se odigravala na sjevernoj strani trga, gdje je stotine policajaca satima odmjeravalo snage sa redovima demonstranata.

Mnogi policajci su ostali iza linija demonstranata ali su ih ovi oslobodili i čak im vratili štitove, da bi nakon toga policija pokrenula nove napade. Na kraju su motornim šegama uklanjali drvene barijere a stotine policajaca je ušlo u sami trg, prenio je „Gardijan“.

U Kijevu su bile šefica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketri Ešton i zamjenica državnmog sekretara SAD Viktorija Nuland, u okviru aktivne diplomatske kampanje za okretanje Ukrajine ka zapadu.

Viktor Janukovič i Ketrin Ešton

Ešton je posjetila Trg nezavisnosti, gdje ju je kroz masu proveo Arsenij Jacenjuk iz stranke zatočene bivše premijerke Julije Timošenko. Ešton je tokom noći kazala: „Sa tugom gledam kako policija koristi silu da rastjera mirni narod.“

Aktivisti su strahovali da će protestni pokret izgubiti zamah zbog žestoke hladnoće, ali mu je akcija policije ponovo ulila energiju. Hiljade ljudi su krenule ka trgu usred noći, podstaknuti pozivima preko telefona i društvenih mreža od onih koju su bili na licu mjesta.

Arkadij, 19-godišnji student, rekao je da je za policijski napad čuo oko tri sata ujutro i odlučio da izađe.

"Malo je stravično, ali moramo biti ovdje", rekao je, grleći svoju djevojku.

"Moramo se osloboditi predsjednika i organizovati nove izbore".

Demonstranti su šmrkovima polivali policajce ledenom vodom, a iz zgrade gradske skupštine su bacili Molotovljev koktel na policijski kamion.

Ministar unutrašnjih poslova je pozvao na smirenost i obećao da neće biti upada na trg. Međutim, i pošto se policija povukla sa ulica, Vitalij Kličko, svjetski bokserski šampion koji se izdvojio kao jedna od glavnih opozicionih figura, rekao je da je akcija tokom noći „zatvorila put ka kompromisu.“

"Planirali smo da pregovaramo sa Janukovičem. Jasno nam je da on ne želi da razgovara sa narodom i da razumije samo fizičku silu", rekao je na konferenciji za novinare.

Opozicionar Oleg Tjagnibok je Janukovičev poziv na dijalog opisao kao „farsu i komediju.“

Opozicija traži da Janukovič i njegova vladu daju ostavku, oslobode političke zatvorenike i kazne policajce osumnjičene za primjenu nasilja nad demonstrantima.

Demonstranti su ukrštali ruke da bi stvorili neprobojni živi zid i oduprijeli se nadiranju policije. BBC je prenio da je pritvoreno najmanje devet osoba.

"Kijev post" je javio da su policajci pendrecima udarali demonstrante.

Elitna Berkut policija za suzbijanje nereda, čiji su pripadnici omraženi među demonstrantima zbog brutalnog prebijanja, se povukla pošto se razdanilo a volonteri su ponovo postavili barikade.

"Želim normalan život, ali mi to ne može pružiti ova vlast, koja samo kroji zakone po svojoj mjeri,“ rekao je Mihailo Jička, 24-godišnji vođa hora.

Organizatori protesta su za vikend obećali još veće okupljanje od istorijskog mitinga prošle nedjelje. Međutim, do sada ni ogromne demonstracije ni pokušaji istjerivanja demonstranata nisu uspjeli da prekinu politički zastoj.

U pitanju je budućnost države od 46 miliona stanovnika, rastrzane između nade naroda da se priključi evropskom mejnstrimu i zahtjevima Rusije, koja kontroliše protok prirodnog gasa, koji je Ukrajini potreban da bi izbjegla bankrot.

Premijer Nikolaj Azarov je rekao juče da Ukrajina želi od EU pomoć od 20 milijardi eura u zamjenu za potpisivanje sporazuma.

Vjeruje se da je Moskva ponudila Janukoviču finansijsku podršku i snižavanje cijene gasa, te da joj je zaprijetila finansijskim problemima ako potpiše sporazum sa EU.

Galerija