Kijev: Policija i specijalci napustili Trg nezavisnosti

AP izvještava da se policija povukla i ispred zgrade Kijevske gradske administracije, u koju je ranije jutros neuspješno pokušala da prodre
8 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2013. 11:39h

Policija i specijalci napustili su Trg nezavisnosti u centru Kijeva. Ukrajinski premijer izjavio da protiv mirnih demonstranata neće biti upotrijebljena sila.

Agencija RIA Novosti izvještava da su se pripadnici policije povukli sa dijelova trga koji su sinoć kontrolisali nakon potiskivanja demonstranata i uklanjanja njihovih barikada. Po njihovom povlačenju, demonstranti su opet počeli da postavljaju nove barikade, navodi ruska agencija.

AP izvještava da se policija povukla i ispred zgrade Kijevske gradske administracije, u koju je ranije jutros neuspješno pokušala da prodre jer su je blokirali demonstranti.

Lider opozicione stranke "Otadžbina" Arsenij Jacenjuk rekao je da "to predstavlja veliku pobjedu", navodi američka novinska agencija AP. Itar-Tas s izvještava da su demonstranti ponovo blokirali, ranije deblokiranu, centralnu kijevsku ulicu Kreščatik.

I ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zaharčenko pružio je danas uvjeravanja da nasilnog rasturanja protesta na Trgu nezavisnosti neće biti. "Niko ne poseže na pravo građana na miran protest. Međutim, ne treba zanemarivati prava i legalne interese drugih građana", rekao je ministar policije, dodajući da "normalno funkcionisanje glavnog grada ne treba onemogućavati", a da je već nekoliko dana u Kijevu saobraćajni kolaps zbog barikada i blokada.

Zaharčenko je podsjetio na odluku suda o zabrani blokiranja saobraćajnica i pozvao je učesnike protesta da poštuju zakone.

Predsjednik ukrajinske vlade je, obećavajući da neće biti upotrebe sile protiv mirnih demonstranata, pozvao opoziciju da ne podstiče ljude na protivzakonito postupanje a građane da ne nasijedaju na provokacije.

"Molim naše građane, naročito u ovako napetoj situaciji da poštuju zakone, sačuvaju prisebnost i ne nasijedaju na provokacije na koje ih podstiču ekstremisti. Molim vas - ne provocirajte radnike policije na sukob, to onda neće biti mirni protesti", rekao je Azarov a prenela je agencija Ukrinform.

Pritom, ukrajinski premijer je dodao da narod podržava odluku vlade da obustavi pripreme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju i zoni slobodne trgovine sa EU u ovom trenutku, zbog čega pristalice evrointegracija demonstriraju od 21. novembra.

Agencije javljaju i da je na glavnom kijevskom trgu po povlačenju policije došla pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland. Rojters prenosi izjavu neimenovanog opozicionog lidera da je Nulandova razgovarala sa demonstrantima.

Policija blokirala trg

Policijske snage blokirale su centar glavnog grada Kijeva, u kojem se od jutros prema različitim informacijama nalazi između deset i 25.000 demonstranata.

Agencija Ukrinform javila je da je kijevska policija - koja je poslije višečasovne konfrontacije sinoć popustila pritisak na demonstrante, krenula jutros u akciju na zgradu Kijevske gradske administracije, koju su ranije zauzeli demonstranti.

Agencija prenosi izvještavanje TV Peti kanal, da je policija upotrijebila suzavac, a da na njih demonstranti, koji se nalaze u zgradi, posipaju vrelu vodu i drže ulaz u zgradu blokiranim.

Policija je poslije ponoći počela akciju potiskivanja demonstranata sa Trga nezavisnosti (Majdana nezaležnosti) i djelimično demontirala barikade koje su postavili demonstranti i prema izvještajima agencija, bilo je povrijeđenih i na strani policije i na strani demonstranata, kao i uhapšenih.

Interfaks je prenio da je nekoliko povrijeđenih demonstranata došlo do vozila hitne pomoći, dok Itar-Tas s prenosi saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova da je deset pripadnika policije zadobilo povrede tokom pokušaja deblokade centra grada.

Izvještava se o osam uhapšenih.

MUP je, pritom, demantovao informacije da je upotrijebljen suzavac i druga specijalna sredstva.

U međuvremenu, akciju snaga bezbjednosti osudili su predstavnici SAD i Evropske unije.

Bitka za Trg nezavisnosti

Pripadnici policije krenuli su kasno sinoć na demonstrante okupljene na Trgu nezavisnosti u centru Kijeva i zauzeli oblast na kojoj su se demonstranti nalazili.

Kako je prenio AFP, hiljade policajaca su potisnule demonstrante sa trga, ali nisu upotrijebili silu.

Demonstranti su uzvikivali "Sramota" i "Izdržaćemo" i pjevali nacionalnu himnu, javio je AP.

Juriš na demonstrante okupljene na Trgu nezavisnosti uslijedio je uprkos posjeti dva visoka zapadna zvaničnika koji su pokušali da razriješe krizu između opozicije i predsjednika Viktora Janukoviča.

Policija je srušila barikade oko kampa, a zatim srušila i šatore koje su demonstranti postavili. Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u utorak je optužio proevropsku opoziciju da predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost.

Dok hiljade demonstranata i dalje prkosi zimi protestujući protiv Janukovičevog odbacivanja dogovora sa EU pod pritiskom Rusije, ukrajinski predsjednik je u utorak uveče razgovarao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton u Kijevu, javio je AFP.

Galerija

Bonus video: