Danski ministar pravde podnio ostavku

Bodskov je članove odbora tada obmanuo rekavši da se njihova posjeta poznatom autonomnom hipi naselju Kristijanija
60 pregleda 4 komentar(a)
Bodskov, Foto: Politiken.dk
Bodskov, Foto: Politiken.dk
Ažurirano: 10.12.2013. 21:42h

Danski ministar pravde Morten Bodskov podnio je u danas ostavku na tu funkciju, pošto je pred Pravosudnim odborom parlamenta priznao da je ranije ove godine naveo izmišljeni razlog za otkazivanje posjete tog odbora naselju Kristijanija.

Bodskov je članove odbora tada obmanuo rekavši da se njihova posjeta poznatom autonomnom hipi naselju Kristijanija mora otkazati zbog zauzetosti direktora policije koji je takođe trebalo da bude u obilasku Kristijanije, ali su se nedavno pojavili materijalni dokazi da to nije bilo tačno.

Obilazak je, kako je utvrđeno, otkazan zbog potencijalnog učešća u poseti Pie Kjersgard, tadašnjeg lidera desničarske Danske narodne partije (DF), za koju je danska državna bezbjednosti (PET) procijenila da može da bude meta napada u Kristijaniji, čime bi bila ugrožena bezbkednost kompletnog odbora.

Zbog ovog slučaja ostavku je ovih dana podnio i šef PET-a Jakob Šarf, nakon što je utvrđeno da je državna bezbjednost planirala da, prije utvrđivanja dana posjete tom naselju, izvrši neovlašćeni uvid u kalendar aktivnosti Pie Kjersgard i posjetu predloži za dan kada je ona spriječena.

Bonus video: