Putin pojačava vojno prisustvo na Arktiku

Pitanje suvereniteta nad arktičkim arhipelagom i okolnim vodama, bila je jedna od ključnih tačaka tri kampanje kanadskog premijera Stivena Harpera
5 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.12.2013. 13:12h

Putin je naložio ruskoj vojsci da pojača svoje prisustvo na Arktiku, nakon odluke Kanade da namjerava da zatraži priznavanje suvereniteta nad Sjevernim polom.

"Želio bih da posvetite posebnu pažnju razvijanju infrastrukture i raspoređivanju vojnih jedinica na Arktiku", rekao je ruski predsjednik na sastanku ruskog ministarstva odbrane, prenio je AFP.

Kanadske vlasti saopštile su da namjeravaju da prošire zahtjev za priznavanje suvereniteta nad morskim dnom na Arktiku, u koji bi uključile i Sjeverni pol. Kanadski ministar spoljnih poslova Džon Berd, rekao je da je vlada zatražila od stručnjaka da preispitaju mogućnosti da se kontinentalnom dijelu Kanade pripoji Arktik i Sjeverni pol, koji trenutno nije pod suverenitetom nijedne države, i da će njihova procjena biti prosleđena Ujedinjenim nacijama.

Pitanje suvereniteta nad arktičkim arhipelagom i okolnim vodama, bila je jedna od ključnih tačaka tri kampanje kanadskog premijera Stivena Harpera, na izborima od 2006. godine, navodi francuska agencija.

Kanadske vlasti već su poslale Ujedinjenim nacijama nacrt zahtjeva o priznanju teritorijalnog suvereniteta nad morskim dnom na Arktiku, na kojem se nalaze bogate zalihe prirodnog gasa i nafte, zbog čega su za njega zainteresovane i Rusija i Sjedinjene Američke Države.

Bonus video: