Kijev: Policija upala u prostorije stranke Julije Timošenko

Agencija Interfaks je, u međuvremenu, javila takođe da je policija počela sa uklanjanjem barikada, postavljenih u blizini vladinog kompleksa u drugom dijelu grada
0 komentar(a)
Julija Timošenko, Foto: Reuters
Julija Timošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2013. 18:11h

Ukrajinske snage reda upale su u Kijevu u sjedište opozicione stranke Julije Timošenko koja se nalazi u zatvoru, objavila je ta politička organizacija, dok je policija izjavila da nije umiješana u nikakvu akciju te vrste.

Danas je izgledalo da se Ukrajina kreće putem izlaska iz krize. Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je zapravo prihvatio ideju o razgovorima s opozicijom da bi bilo pronađeno političko rješenje krize sa kojom se zemlja suočava nakon njegovog odbijanja približavanja Evropskoj uniji.

Janukovič će sjutra početi sastanak sa tri bivša predsjednika zemlje koji su pozvali na kompromis.

Taj susret treba da stvori osnove za razgovore koji će okupiti vlast i opoziciju radi pronalaženja kompromisa.

On će se, osim toga, poklopiti sa dolaskom u Kijev šefa evropske diplomatije Ketrin Ešton na zadatku pomirenja radi pronalaženja političkog rješenja.

Danas je objavljeno i da je vodeći opozicioni poslanik Vitalij Kličko napisao na Tviter nalogu da su policijske snage za razbijanje demonstracija počele da uklanjaju barikade koje su postavili antivladini demonstranti u južnom dijelu Kijeva.

Agencija Interfaks je, u međuvremenu, javila takođe da je policija počela sa uklanjanjem barikada, postavljenih u blizini vladinog kompleksa u drugom dijelu grada, ali da, za sada, nema sukoba između demonstranata i policije.

Ukrajinski javni tužilac saopštio je da demonstranti treba da oslobode javne institucije i uklone barikade, upozorivši da će oni koji to ne učine biti kažnjeni, prenosi Rojters.

Demonstranti su okupirali nekoliko državnih institucija, uključujući Kijevsku gradsku vijećnicu, prije više od sedam dana.

I agencija AP javlja da su policijske snage u punoj opremi za razbijanje demonstracija okružili šatore i barikade koje su postavili demonstranti kako bi blokirali javne ustanove, a neke od njih su počeli da uklanjaju.

Objavljeno je i da se policijska akcija izvodi na najmanje dvije lokacije ispred vladinih zgrada u centru Kijeva.

Janukovič se već tri sedmice suočava sa protestima posle odluke da odustane od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Bonus video: