Nezadovoljstvo u Merkelinoj CDU: Grupa poslanika traži reformu stranke

"Poslanici-pobunjenici" istina ističu lojalnost Merkelovoj, ali kažu da im se zaokret CDU u lijevo ne dopada
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.12.2013. 12:35h

Najmoćniji političar Evrope, njemačka kancelarka Angela Merkel suočena je nezadovoljstvom u sopstvenoj partiji gdje je grupa od 54 poslanika koja sebe naziva "CDU 2017" pokrenula inicijativu, zahijevajući reformu stranke i vođstva.

Ova grupa poslanika, koji su svi mlađi od 45 godina, kritikuje opterećenost svoje generacije izdacima za penzije, upozorava da treba misliti na period poslije sljedećih izbora, 2017. godine i prebacuje CDU što za članove kabineta nije predložila ni jednu osobu mlađu od 50 godina.

Uz to, oni vide buduću "veliku koaliciju" sa Socijaldemokratskom strankom (SPD) kao prelazno rJešnje i zahtijevaju bliske veze CDU sa njima bliskim liberalima, sada vanparlamentarnom strankom na čijem čelu je do skoro bio odlazeći šef diplomatije Gvido Vestervele.

"Poslanici-pobunjenici" istina ističu lojalnost Merkelovoj, ali kažu da im se zaokret CDU u lijevo ne dopada, žele da se vrijednosti, poput porodice, zajedništva i domovine više učvrste u partiji i uz dolazak mlađih na važne pozicije traže reformu stranke, njenih sadržaja i vođstva.

Analitičari ističu da i samo ime grupe govori jasno na šta se cilja-tu se, kažu, radi o preuzimanju moći posije očekivanog povlačenja Merkelove, na kraju ovog legislativnog perioda.

Ako članstvo SPD kaže "ne", onda postoji više scenarija o političkom putu Njemačke ali scenario koji ni jedna stranka u Bundestagu ne bi voljela je da sve opcije propadnu i da dođe do novih izbora.

Bonus video: