Bez dogovora Rusije i Ukrajine o cijeni gasa

Na Janukovičevom vebsajtu je navedeno da je sastanak bio fokusiran na trgovinu i ekonomsku saradnju i "pripreme za budući sporazum o strateškom partnerstvu"
2 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2013. 11:12h

Moskva i Kijev nijesu postigli dogovor o smanjenju cijene ruskog gasa i priključenju Ukrajine carinskoj uniji koju predvodi Rusija.

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov je rekao da su Putin i ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič juče u Sočiju razgovarali o saradnji u oblasti energetike.

"Nije postignut nikakav konačni dogovor", rekao je Peskov, a prenio Reuters.

Na Janukovičevom vebsajtu je navedeno da je sastanak bio fokusiran na trgovinu i ekonomsku saradnju i "pripreme za budući sporazum o strateškom partnerstvu".

Pojedini ukrajinski mediji su, međutim, javili da su dvojica lidera razgovarali o ruskoj ponudi da obezbijedi Ukrajini najmanje 12 milijardi dolara zajma i gas po povoljnijoj cijeni, ukoliko Kijev ostane pri odluci da ne potpiše sporazum o pridruživanju sa EU, navodi AP.

Jedan visoki funkcioner ukrajinske vlade je, međutim, odbacio te izvještaje. To je bio četvrti susret Putina i Janukoviča u posljednja dva meseca.

U Kijevu su se, u međuvremenu, sedmi dan za redom okupile pristalice evropske integracije Ukrajine, koja je nedavno odlučila da ne potpiše sporazum o pristupanju EU.

Očekuju se najmasovnije demonstracije nakon "narandžaste revolucije"

Organizatori protesta očekuju da će se sjutra na Trgu okupiti najmanje 300.000 ljudi, što bi bile najmasovnije demonstracije poslije ukrajinske "narandžaste revolucije" 2004. godine.

Ukrajina je 25. novembra odbacila sporazum sa EU iz, kako je navela, straha od ruskih trgovinskih sankcija, ali i neuspjeha Brisela da joj obezbijedi milijarde dolara pomoći.

Putin želi, kako navodi francuska agencija, da se Ukrajina priključi carinskoj uniji Rusije, Bjelorusije i Kazahstana, koja bi mogla da bude istočni pandan EU.

Bonus video: