Ukrajina: Vlast i opozicija prihvatile nadgledanje istrage od strane Savjeta Evrope

Nekoliko stotina hiljada ljudi, između 200.000 i 500.000, okupilo se 1. decembra u znak protesta zbog policijskog nasilja
0 komentar(a)
Savjet Evrope, Foto: RIA
Savjet Evrope, Foto: RIA
Ažurirano: 06.12.2013. 14:55h

Ukrajinska vlada i opozicija prihvatile su uspostavljanje panela eksperata pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope (SE), koji će nadgledati istragu o nasilnim incidentima u zemlji, saopštio je danas Savjet Evrope sa sjedištem u Strazburu.

Ukrajinski premijer Nikola Azarov i tri glavne opozicione stranke prihvatili su predlog o nadgledanju istrage o nasilju u Kijevu 30. novembra i 1. decembra, navodi se u saopštenju i dodaje da je riječ o "konsultativnom" panelu Savjeta Evrope.

"Istragu i njene rezultate treba svi da prihvate", ocijenio je generalni sekretar Savjeta Evrope, Torbjorn Jagland i dodao da će panel činiti tri člana koje će imenovati vlada, opozicija i međunarodna zajednica.

Jagland je naveo da bi član međunarodne zajednice mogao da bude bivši predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Danijel Holtgen. Azarov se složio s predlogom u sinoćnjem telefonskom razgovoru s generalnim sekretarom SE, dok se opozicija juče tokom dana složila, rekao je Jagland koji je u utorak otišao u Kijev da "smiri tenzije".

Nekoliko stotina hiljada ljudi, između 200.000 i 500.000, okupilo se 1. decembra u znak protesta zbog policijskog nasilja prethodnog dana nad demonstrantima. SAD i Evropska unija su juče podržale ukrajinske demonstrante.

Bonus video: