Nadzor bitcoina će vjerovatno pasti na centralne banke

Novac se, prema ECB, definiše kao društvena institucija, odnosno alat koji je stvorila i obilježila društvena evolucija, pa nije neobično da je i on pod uticajem interneta
0 komentar(a)
Bitkoin, Foto: Www.salon.com
Bitkoin, Foto: Www.salon.com
Ažurirano: 06.12.2013. 11:10h

Nakon objave da je u Hrvatskoj na dvije lokacije moguće plaćatanje bitcoinom, Hrvatska narodna banka (HNB) je saopštila da je korišćenje te valute legalno, te da se, kada je u pitanju regulativa, HNB vodi za odlukama Evropske centralne banke koja ima liberalan pristup kada je u pitanju bitcoin, piše Poslovni.hr.

U mišljenju ECB iz oktobra 2012, se navodi da je "bitcoin virtuelna valutna shema sličan Linden dolarima iz virtuelnog svijeta Second Lifea i virtuelnom zlatu iz igre World of Warcraft".

ECB navodi i da se korišćenjem bitcoina ne krši nijedan propis Evropske unije. Novac se, prema ECB, definiše kao društvena institucija, odnosno alat koji je stvorila i obilježila društvena evolucija, pa nije neobično da je i on pod uticajem interneta.

Prema ECB virtuelne valutne sheme poput bitcoina niko direktno ne nadzire, ali će, kako navode, ta obaveza vjerovatno pasti na centralne banke.

Vrijednost bitcoina je nedavno sa 1.240 pala na 870 dolara, što je pad vrijednosti od 30 odsto.

Bonus video: