Odluka Savjeta

EU sada može brzo da vrati vize za zemlje Balkana

Mehanizam će se primjenjivati ako dođe do "naglog porasta neregularnog priliva pridošlica ili neosnovanih zahtjeva za odobravanje azila"
87 pregleda 19 komentar(a)
Granica EU, Foto: Migrantsrightsscotland.org.uk
Granica EU, Foto: Migrantsrightsscotland.org.uk
Ažurirano: 05.12.2013. 21:06h

Savjet ministara Evropske unije (EU) usvojio je mehanizam za brzo privremeno vraćanje režima viza zemljama Zapadnog Balkana i svim trećim zemljama.

Ovaj mehanizam će se primjenjivati u "specifičnim situacijama" - ako bi došlo do "naglog porasta neregularnog priliva pridošlica ili neosnovanih zahtjeva za odobravanje azila".

Hitna mjera ukidanja bezviznog režima na šest mjeseci nekoj zemlji moguća je i u slučaju nepoštovanja ugovora o readmisiji, odnosno u slučaju većeg odbijanja zahtjeva EU da neka zemlja primi nazad svoje državljane koji bi zloupotrebili bezvizni režim.

Evropska komisija, na predlog jedne ili više država EU, ovlašćena je da procijeni da li će se od državljana neke zemlje ponovo tražiti vize za ulazak u "šengenski prostor" Unije.

Izvori na zasijedanju Savjeta ministara prenijeli su agenciji Beta da ta "zaštitna klauzula" ne cilja ni na jednu zemlju Zapadnog Balkana, već može biti primijenjena na svaku zemlju čiji građani zloupotrebe pravo da u EU putuju slobodno, bez viza.

Po "zaštitnoj odredbi" koju su usvojili ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova EU, mehanizam hitnog vraćanja viza može biti primijenjen "kad neka zemlja-članica EU bude tokom šest mjeseci sučeljena s jednom ili više dobro utvrđenih okolnosti, vezanih za državljane trećih zemalja koje dovode do vanredne situacije i koju ta članica nije u stanju da sama otkloni".

Tada "zemlja članica može zatražiti od Evropske komisije da u kraćem razdoblju, privremeno stavi van snage bezvizni režim za dotičnu zemlju" čiji državljani krše sporazum o ulasku bez viza na teritoriju EU.

Takođe se navodi da Evropska komisija prije posezanja za hitnim mehanizmom treba da ima u vidu i "posljedice privremenog ukidanja bezviznog režima za spoljne odnose EU i njenih članica sa datom trećom zemljom na koju se to odnosi".

Preporučujemo za Vas