Britanija bi mogla da ukine zabranu držanja "opasnih" pasa

Britanski Kinološki savez je ranije insistirao na drugačijoj kaznenoj politici prema vlasnicima koji, kako navode, moraju biti odgovorniji
3 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2013. 14:40h

Opasne rase pasa koje su zabranjene u Velikoj Britaniji mogle bi ubuduće da budu sigurne kao i ostali psi, jer naučnici tvrde da oni nisu agresivni po prirodi, već da h takvima čine ljudi, piše britanski Telegraf.

U Britaniji je na snazi akt iz 1991. godine prema kojem je nezakonito posjedovanje određenih rasa pasa, među kojima su pit bul terijer, japanska tosa, dogo argentino i brazilski mastif.

Kriminalci i članovi bandi se često odlučuju upravo za takve pse, koji im služe kao statusni simbol i oni su o tim psima napravili sliku u javnosti kao o agresivnim životinjama, više nego je to učinila genetika, navode naučnici.

Profesor Danijel Mils kaže da njihov naučni rad pruža dobre naučne dokaze koji će vladama objasniti da time što će određene rase proglasiti opasnima građanima ulivaju lažni osjećaj sigurnosti. Na taj način, dodaje on, situacija se samo može pogoršati.

Naučnici navode neke primjere u kojima su ljude napadali i nasmrt povrijedili i psi koji ne spadaju u kategorije "opasnih".

"U oktobru je četvorogodišnju djevojčicu napao porodični buldog, a on nije zabranjena rasa", kažu.

Britanski Kinološki savez je ranije insistirao na drugačijoj kaznenoj politici prema vlasnicima koji, kako navode, moraju biti odgovorniji.

Zabrane određenih rasa, kako navode kinolozi, dovele su do toga da hiljade pasa budu godinama zatvorene u kavezima.

Istraživači sa univerziteta u Linkolnu navode da ljudi olako generalizuju stvari i donose zaključke o rasi nekad i samo na osnovu izgleda, pa su tako psi sa mišićima, kratke dlake često stigmatizovani zbog neznanja i neiskustva.

Ispitanici u anketi, njih više od pola (54 odsto) koji su se izjasnili kao "iskusni i obrazovani", nisu saglasni sa navodima da su neke pasmine agresivnije od drugih. Isto tako, više od polovine njihv smatra da ne postoji aljan razlog zašto bi određene rase bile zabranjene zakonom.

"Saglasni smo da neke rase imaju potencijal da budu opasne ukoliko završe u pogrešnim rukama, ali zato treba mijenjati zakone, na način da vlasnici mogu biti izvedeni pred lice pravde", kažu istraživači.

Prema njihovim navodima, lokalne vlasti i policija bi trebalo da imaju veća ovlaštenja koja bi im omogućila da preduzmu preventivne mjere prije nego dođe do napada.

Bonus video: