Papa uspostavlja odbor za borbu protiv zlostavljanja djece

Vatikan je nedavno da UN pruži informacije o navodnom seksualnom zlostavljanju djece koje su počinili sveštenici i redovnici
2 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2013. 13:32h

Papa Franjo će uspostaviti vatikanski odbor za borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi i ponuditi pomoć žrtvama, javlja BBC.

Najava je uslijedila nakon susreta pape sa njegovih osam savjetnika kardinala, a nekoliko dana nakon što je Vatikan odbio zahtjev Ujedinjenih nacija o informacijama o navodnom zlostavljanju djece od sveštenika i redovnika.

Vatikan je nedavno da UN pruži informacije o navodnom seksualnom zlostavljanju djece koje su počinili sveštenici i redovnici. Britansko udruženje Nacionalno sekularno društvo optužilo je Vatikan da se krije iza pravnih formalnosti.

U martu je novoizabrani papa Franjo poručio da je otkrivanje i rješavanje slučajeva seksualnog zlostavljanja bitno za vjerodostojnost Crkve.

UN-ov Odbor za prava djeteta prošlog je maja Svetoj stolici dostavio opsežan upitnik, tražeći detaljne informacije o pojedinostima svih slučajeva seksualnog zlostavljanja o kojima Vatikan ima saznanja od 1995.

Bonus video: