Vlada Ukrajine popustila: Možemo da razgovaramo o vanrednim izborima

Prva tri postsovjetska lidera Ukrajine izrazila su solidarnost sa građanskim akcijama mladih Ukrajinaca
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2013. 10:55h

Vlada Ukrajine ne isključuje mogućnost razgovora sa opozicijom o vanrednim izborima, rekao je prvi zamjenik premijera te zemlje, Sergej Arbuzov.“Mi treba da pregovoramo”, odgovorio je Arbuzov na pitanje da li smatra da bi održavanje vanrednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora moglo da bude rješenje za izlazak iz sadašnje situacije u zemlji gdje opozicija svakodnevno protestuje i traži ostavku vlade. Arbuzov je, gostujući na ukrajinskoj televiziji, rekao da će, kada budu imali zvanične predloge, pregovarati o njima.

Rješenje nije na pomolu

Hiljade ljudi protestovale su i sinoć na glavnom kijevskom trgu, gdje je dio demonstranata postavio barikade, dok su ostali demonstranti blokirali vladu.

Ukrajinska vlada, međutim, ne pokazuje namjeru da popusti i rješenje nije na pomolu, javio je ranije AP.

Prva tri postsovjetska lidera Ukrajine izrazila su solidarnost sa građanskim akcijama mladih Ukrajinaca. "Rješenje krize još nije pronađeno. Kriza se produbljava i prijeti rizik od gubitka kontrole nad situacijom", poručili su Leonid Kravčuk, Leonid Kučma i Viktor Juščenko.

Poslije sastanka sa opozicijom i premijerom Mikolom Azarovim, predsjednik Saveta Evrope Torbjorn Jagland je izjavio da su u toku pokušaji da se utvrdi da li postoji mogućnost uspostavljanja dijaloga i na koji način. "Ali vidio sam i da ima suviše onih koji se fokusiraju na to kako da pogoršaju situaciju", rekao je on, ne precizirajući da li se oni nalaze među zvaničnicima, vođama protesta ili ekstremistima.

S druge strane, lideri opozicije ostaju nepokolebljivi. "Blokada zgrada državne administracije će biti nastavljena", kazao je lider nacionalističke partije Svoboda Oleh Tjanhibok.

Azarov je apelovao na opoziciju da okonča blokadu zgrada vlade i upozorio zapadne djelove zemlje, gdje su najavljeni štrajkovi u znak protesta, da će možda ostati bez finansiranja iz budžeta.

Njemački ministar spoljnjih poslova Gvido Vestervele razgovarao je juče sa liderima ukrajinske opozicije u njihovom protestnom kampu u Kijevu. Bivši ministar privrede Arseni Jacenjuk i bivši svjetski bokserski šampion u teškoj kategoriji Vitalij Kličko, koji je postao političar, razgovarali su sa Vesterveleom u jednom kijevskom hotelu.

Potom su njih trojica prošetala Trgom nezavisnosti, gdje su demonstranti podigli kamp, navodi Rojters.

Apelujući na Ukrajinu da razmotri iznenadnu odluku da ne potpiše saporazum sa EU i umjesto toga se okrene Moskvi, Vestervele je rekao: "Nismo ravnodušni prema sudbini Ukrajine. Zalažemo se za evropske vrijednosti i poručujemo da su vrata EU i dalje otvorena. Ukrajina treba da bude u Evropi"

Galerija

Bonus video: