Poznate banke kažnjene 1,71 milijardi zbog manipulisanja kamatnim stopama

Najvećom kaznom je kažnjen Deutsche Bank u visini od 465,9 miliona, Societe Generale sa 445,9 i RBS sa oko 131 miliona eura
0 komentar(a)
Zelenašenje, Novac, Kamata,, Foto: Shutterstock.com
Zelenašenje, Novac, Kamata,, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.12.2013. 16:27h

Evropska komisija je sa ukupnom novčanom kaznom u iznosu od 1,71 milijardi eura kaznila osam poznatih finansijskih institucija umiješanih u manipulaciju namještanja, a potom i udruženog fiksiranja kamatnih stopa, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, Evropska komisija je kaznila osam finansijskih ustanova jer je dokazano da su na slobodnom tržištu formirali ilegalne kartele kako bi na taj način fiksirali kamatne stope svojih klijenata.

Među kompanijama i bankama koje su kažnjene nalaze se Barclays, Deutsche Bank, Societe Generale, RBS, UBS, JP Morgan, Citigroup i RP Martin.

Zamjenik predsjednika Evropske komisije Žakin Almunia izjavio je da je zabrinjavajuće da su postojale mnogostruke ilegalne aktivnosti među pomenutim institucijama.

"Nije šokantna samo činjenica da su ove institucije bile umiješane u manipulisanje sa kamatom nego su postojali i tajni dogovori među bankama čije poslovanje je trebalo biti utemeljeno na slobodnoj konkurenciji”, rekao je on.

Najvećom kaznom je kažnjen Deutsche Bank u visini od 465,9 miliona eura, Societe Generale sa 445,9 miliona eura i Royal Bank of Scotland (RBS) sa oko 131 miliona eura.

U odvojenom sudskom postupku sa 260 miliona eura je kažnjen RBS, Deutsche Bank sa 259,5 miliona eura, JP Morgan sa 79,9 miliona, Citigroup sa 70 miliona i RP Martin sa 247 hiljada eura.

Bonus video: