Lavrov: Ostavite Ukrajinu na miru

Odluka ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da odustane od potpisivanja sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom "spada u ovlašćenja izvršne vlasti", rekao je Lavrov
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2013. 15:11h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov osudio je danas miješanje zemalja NATO u unutrašnja pitanja Ukrajine, poslije saopštenja Alijanse u kome se kritikuje stav vlasti u Kijevu.

"Ne znam zašto NATO usvaja takva saopsstenja", izjavio je Lavrov novinarima poslije sastanka ministara spoljnih poslova zemalja NATO u Briselu.

Odluka ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da odustane od potpisivanja sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom "spada u ovlašćenja izvršne vlasti", rekao je Lavrov, koji smatra da se NATO miješa u "unutrašnja pitanja Ukrajine". Rekao je i da ne razumije razmjere agresivnih reakcija opozicije koja protestuje u Kijevu.

U saopštenju objavljenom noćas ministri spoljnih poslova NATO zemalja osudili su prekomjernu upotrebu sile protiv mirnih demonstranata u Kijevu i pozvali sve strane da se uzdrže od svake provokacije i svakog nasilja.

Lavrov je takođe rekao da će međunarodni sporazum o sprečavanju Irana da proizvede nuklearno oružje dugoročno učiniti nepotrebnim postavljanje bilo kakvog sistema raketne odbrane u Evropi.

Rusija se dugo protivi planu NATO za raspoređivanje raketnog sistema u Evropi, i smatra ga prijetnjom ruskom nuklearnom arsenalu. Američki zvaničnici su naveli da će odbrambeni raketni sistem koji žele da postave u Evropi štititi saveznike NATO i spriječiti svaku prijetnju od strane Irana.

Lavrov je rekao novinarima poslije današnjeg sastanka sa svojim kolegama iz Alijanse da "nema razloga" za sprovođenje plana o postavljanju raketa ako se u potpunosti sprovede sporazum o Iranskom nuklearnom programu. Vodeće svjetske sile su prošlog mjeseca u Ženevi postigle sporazum sa Iranom kojim se osigurava da nuklearni program te zemlje ostane mirnodopski.

Lavrov se na margini skupa u Briselu sastao kratko i sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem.

Bonus video: