čin terorizma?

Policija prijeti uredniku Guardiana zbog objavljivanja Snoudenovih informacija

Alan Rusbridger, urednik britanskog lista, svjedočio je pred komisijom Parlamenta Velike Britanije
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2013. 12:28h

Britanska policija pokrenula je istragu o tome da li je čuveni list Guardian počinio potencijalni čin terorizma objavljivanjem tajnih dokumenata američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) i britanske GCHQ, koje im je dostavio bivši zaposleni NSA Edvard Snouden.

Alan Rusbridger, urednik britanskog lista, svjedočio je pred komisijom Parlamenta Velike Britanije nakon što su poslanici ukazali da je Guardian pomogao teroristima otkrivajući tajne aktivnosti američkih i britanskih obavještajnih službi.

Pomoćnica šefa Scotland Yarda, Cressida Dick, rekla je poslanicima kako se čini mogućim da su neki ljudi počinili prekršaje povezane sa materijalima zaplijenjenim sa laptopa Davida Mirande početkom ove godine. Miranda, partner novinara Glenna Greenwalda, bio je zadržan na londonskom aerodromu, a vlasti su zaplijenile njegov računar, mobitel i druge uređaje, od kojih su neki sadržavali materijal povezan sa Snoudenovim otkrićima.

Britanske vlasti tvrde da Snoudenova kolekcija podataka sadrži i informacije o britanskim špijunima te da njihovo objavljivanje direktno ugrožava živote ovih ljudi. Rusbridger je naveo kako njegov list nikada ne bi objavio takve informacije te da urednici Guardiana nisu ni pogledali neke od informacija o ratu u Iraku, koje im je Snouden dostavio.

Poslanici su zaprijetili Rusbridgeru ukazujući na to kako je osoblje Guardiana prekršilo tačku 58A Zakona o terorizmu, koja kaže kako je protivzakonito objaviti bilo kakvu informaciju vezanu za pripadnike oružanih snaga ili uposlenike obavještajnih službi.

Britanske vlasti su već sprovele raciju u Guardianovom londonskom uredu i uništile hard diskove za koje je Rusbridger rekao da sadrže dokumente koje je već poslao u njujorški ured.

Rusbridger je neprekidno branio svoje zakonsko i moralno pravo na objavljivanje dokumenata, navodeći kako vladine aktivnosti, opisane u njima, treba dostaviti javnosti. Serijal tekstova otkrio je kako su SAD, Velika Britanija i niz drugih zemalja pratile telefone, e-mailove i aktivnosti na društvenim mrežama potpuno nedužnih građana.

 "Objavili smo, mislim, 26 dokumenata od 58 hiljada, koliko smo vidjeli. Donijeli smo veoma selektivne odluke šta da pustimo u štampu. Nismo objavili nikakva imena niti smo izgubili kontrolu nad njima", rekao je Rusbridger.

Galerija

Preporučujemo za Vas