Slovenija: Bivši premijer osuđen zbog odavanja službene tajne

Anton Rop je novinaru kazao da je 2004 tajna služba snimala razgovore Sanadera i Janše, te da su se oni "dogovarali o incidentima" na granici, kako bi Janša došao na vlast
0 komentar(a)
Anton Rop, Foto: Delo.si
Anton Rop, Foto: Delo.si
Ažurirano: 03.12.2013. 11:09h

Nekadašnji slovenački premijer Anton Rop osuđen je 10.000 eura novčane kazne zbog odavanja tajnih podataka, saopšteno je iz prvostepenog suda u Ljubljani, javila je agencija Hina.

Ropa je prvostepeni sud u Ljubljani proglasio krivim zbog izjave jednom novinaru da je 2004. godine, u vrijeme kad je bio predsjednik vlade, slovenačka tajna služba SOVA pratila "incidente" na slovenačko-hrvatskoj granici i u okviru te aktivnosti snimala razgovore tadašnjeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i Janeza Janše, te da su se oni "dogovarali o incidentima" kako bi Janša došao na vlast i da o tome postoje snimci tajne službe SOVA.

Rop je tokom suđenja negirao optužbe i branio se tvrdnjom da je sporne izjave dao 2007. u neformalnom telefonskom razgovoru s novinarom

To se događalo 2004. godine, u vrijeme kad je Rop bio premijer, a Janša sa svojom Slovenačkom demokratskom strankom (SDS) vodio kampanju pred parlamentarne izbore na kojima je u jesen iste godine osvojio najviše glasova.

Rop je tokom suđenja negirao optužbe i branio se tvrdnjom da je takve izjave dao 2007. godine u neformalnom telefonskom razgovoru s novinarom TV Slovenije, koji ih je bez njegovog znanja objavio.

On je na sudu tvrdio nije otkrio tajne podatke koji ne bi bili i ranije poznati iz medija te da su i drugi političari u vrijeme incidenata na granici s Hrvatskom javno izjavljivali kako svim sredstvima treba zaštititi slovenačke interese.

Rop je prije tri godine na sudu postigao nagodbu s Janšom, koji ga je zbog tadašnjih izjava tužio za klevetu u privatnoj parnici, te mu se izvinio.

Rop je bio slovenački premijer od 2002. do 2004. godine, a već duže vremena nije aktivan u slovenačkoj politici.

Od 2010. član je upravnog odbora Evropske investicione banke (EIB).

Bonus video: