Ukrajinska vlada "preživjela" glasanje

Nakon neuspjeha glasanja o nepovjerenju vladi, opozicione stranke pokušale su da blokiraju rad parlamenta
2 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2013. 14:16h

Ukrajinski parlament odbacio je zahtjev opozicije da se glasa o nepovjerenju vladi zbog odluke Viktora Janukoviča da ne potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU.

Nakon neuspjeha glasanja o nepovjerenju vladi, opozicione stranke pokušale su da blokiraju rad parlamenta, ali je predsjednik Vrhovne vlade prekinuo sjednicu.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov apelovao je danas na poslanike da ne ponavljaju "narandžastu revoluciju" iz 2004. godine u kojoj je usred masovnih protesta svrgnuto vođstvo zemlje.

Govoreći uz brojne uzvike neodobravanja tokom debate u parlamentu o zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja vladi, Azarov se izvinio zbog upotrebe policijske sile nad proevropskim demonstrantima.

"Pružamo vam ruku, odbacite spletkaroše koji žele vlast i pokušavaju da ponove scenario iz 2004. godine", rekao je Azarov, javio je Rojters.

Predlog ukrajinske opozicije da se izglasa nepovjerenje vladi nije uspio, pošto ga je u parlamentu danas podržalo samo 186, od neophodnih 226 poslanika.

Demonstranti na ulicama

Više hiljada demonstranata okupilo se jutros ispred ukrajinskog parlamenta u Kijevu, uoči debate o izglasavanju nepovjerenja vladi zbog odluke predsjednika Viktora Janukoviča.

AFP javlja da je oko zgrade parlamenta u centru ukrajinske prijestonice od jutros raspoređeno nekoliko hiljada pripadnika policije za razbijanje demonstracija.

Ukrajinska opozicija je zatražila da se glasa o povjerenju vladi premijera Mikole Azarova, nakon višednevnih masovnih protesta zbog odluke vlasti da ne potpišu ključni sporazum sa Briselom i okrenu se Moskvi.

Zasad nije jasno da li će opozicija prikupiti neophodnu podršku kako bi se glasanje održalo.

Ukoliko se glasanje održi, da bi se izglasalo nepovjerenje vlade, neophodno je najmanje 226 od ukupno 450 glasova poslanika, ali opozicija raspolaže sa dalekom manje mjesta u parlamentu.

Opozicioni lideri, među kojima je i bivši bokserski šampioni Vitalij Kličko, podneli su nacrt rezolucije u kojem se navodi da je vlada izdala Ukrajince jer je odustala od potpisivanja ključnog dokumenta sa EU pod pritiskom Rusije.

Na protestima tokom vikenda demonstranti su se sukobili sa policijom koja je upotrebila suzavac i šok bombe kako bi ih rastjerala, dok je situacija juče bila mirnija.

Galerija

Bonus video: