Island i Mađarska sličnom politikom do izlaska iz krize

Sličnost između dvije zemlje je i u tome što se njihova spoljna politika fokusira na regionalnu saradnju
0 komentar(a)
Budimpešta, Foto: Reuters
Budimpešta, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2013. 16:56h

Zvaničnici Mađarske i Islanda ocijenili su da su se dvije zemlje, primjenom sličnih rešenja, uspješno oporavile od krize koja ih je pogodila prije nekoliko godina.

Mađarska i Island su među prvim zemljama koje su prije nekoliko godina bile pogođene globalnom krizom, a koje su se od tada uspješno oporavile, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Žolt Nemet nakon sastanka sa islandskim ministrom spoljnih poslova Gunarom Bragijem Svensonom.

Nemet je naveo da su strategije borbe sa krizom u obje zemlje vrijedne pohvale, jer su i Mađarska i Island nezavisno pronašli rješenje za probleme u kojima su se našli, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Neka od primjenjenih rešenja slična su u obje zemlje, uključujući poreze, kazao je Nemet. Sličnost između dvije zemlje je i u tome što se njihova spoljna politika fokusira na regionalnu saradnju.

Svenson je napomenuo da postoje brojne prilike za saradnju Mađarske i Islanda. U planu je formiranje zajedničke radne grupe da bi se iskoristila geotermička energija, koja može biti osnova za dugoročnu saradnju dviju zemlje, dodao je on.

Bonus video: