Česi duguju zelenašima četiri milijarde eura

Kao jednu od efikasnih mjera protiv zelenaša Tepli preporučuje češće i temeljnije kontrole koje sprovodi češka trgovinska inspekcija
0 komentar(a)
Prag, Foto: Enjoyourholiday.com
Prag, Foto: Enjoyourholiday.com
Ažurirano: 02.12.2013. 14:55h

Državljani Češke duguju zelenašima oko četiri milijarde eura, a uprkos tome što od ove godine važe pooštreni zakoni koji bi više trebalo da štite dužnike, zelenaši i nebankarski subjekti uspjevaju da zaobiđu te zakone, zaključak je nove studije Navigator bezbjednog kredita 2013.

Projekt Karlovog univerziteta i konsalting agencije EEIP u toj studiji navodi da se tokom ove godine povećao broj pouzdanih i korektnih kompanija koje daju kredite, ali istovremeno su krediti od zelenaša koji uspijevaju da zaobilaze zakon rizičniji po dužnike nego ranije.

Želimo da u džunglu potrošačkih kredita donesemo oruđe koje može da pomogne ljudima da se razaberu gdje od koga zaista ne treba da pozajmljuju novac

"Recimo, zelenaš navodi da je kamata 20 odsto, ali to je mjesečno a ne naglašava da godišnja kamata izađe i na 240 odsto. Drugi trik su visoke sankcije za neplaćanje kredita ili zahtjevi da garancije za kredit budu suviše visoke, što zakon ne dopušta", kazao je autor studije Petr Tepli sa Karlovog univerziteta u Pragu.

Jedan od primjera nedopustivih garancija za kredite je kuća ili stan za manje sume od nekoliko hiljada eura u predračunu, a širom Češke ima slučajeva da su dužnici, zbog male pozajmice od zelenaša, ostali bez krova nad glavom, piše Novi magazin.

"Želimo da u džunglu potrošačkih kredita donesemo oruđe koje može da pomogne ljudima da se razaberu gdje od koga zaista ne treba da pozajmljuju novac i da se orijentišu koje institucije su dostojne povjerenja", saopštili su autori kada su prije tri godine pokrenuli Navigator.

U Navigatoru je kao bezbjedan kredit označen onaj čije parametre budući dužnik razume, zna kakav je kvalitet povjerioca i sasvim su mu jasne posljedice neplaćanja kredita.

Kao jednu od efikasnih mjera protiv zelenaša Tepli preporučuje češće i temeljnije kontrole koje sprovodi češka trgovinska inspekcija, a takođe i povećanje kazni za zelenaše, koje inspekcija rijetko daje, a sadašnji zakoni omogućavaju kaznu do 800.000 eura.

Bonus video: