Njemačka: Nuklearne centrale predstavljaju prijetnju za budućnost ljudi

"Uranijum je veoma opasan i zbog njega centrale i treba zatvoriti"
0 komentar(a)
Protest protiv nuklearnih elektrana, Njemačka, Foto: Reuters
Protest protiv nuklearnih elektrana, Njemačka, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.11.2013. 17:13h

Predstavnici različitih nevladinih organizacija i lideri političkih stranaka u Berlinu su priredili marš u kojem traže da vlada zatvori nuklearna postrojenja, a umjesto toga otvori postrojenja obnovljive energije, javlja Anadolu Agency.

Demonstranti su se okupili na trgu ispred centralne željezničke stanice u Berlinu odakle su krenuli prema sjedištu vlade. Demonstranti su nosili plakate sa natpisima "Ne nuklearnoj energiji", "Politika obnovljive energije mora početi" te "Neka se zatvore nuklearne centrale".

Procjenjuje se da je u maršu učestvovalo više hiljada ljudi, a policija je tom prilikom primjenila pojačane mjere bezbjednosti.

Na maršu je učestvovala i članica Stranke zelenih Nikol van der Made. Ona je upozorila da nuklearne centrale predstavljaju prijetnju za budućnost ljudi.

"Nuklearna centrala u Donjoj Saksoniji mora biti zatvorena. Ona predstavlja veliku opasnost kako za stanovnike tog kraja, tako i za građane cijele Njemačke", kazala je Nikol Van der Made.

Ona je dodala da je uranijum veoma opasan te da zbog njega centrale i treba zatvoriti. Takođe se osvrnula i na njemačke vojnike koji su učestvovali u mirovnim misijama u Iraku, a gdje je, prema njenim riječima, korišćena uranijumska municija zbog čega su vojnici oboljeli od raznih teških bolesti.

Demonstranti su neko vrijeme proveli ispred zgrade vlade, a potom su se mirno razišli.

Bonus video: