Kameron odbacio plan škotske nezavisnosti

"Rečeno nam je da će odgovoriti na svako pitanje, ali nema odgovora o valuti, nema odgovora o pitanju članstva u EU, niti odgovora o NATO"
2 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2013. 08:33h

Britanski premijer Dejvid Kameron odbacio je juče plan škotske vlade o tome kako će Škotska izgledati, ako njeni građani budu glasali za nezavisnost sljedeće godine, ističući da u tom dokumentu nema odgovora na najvažnija politička pitanja.

Govoreći u britanskom parlamentu, Kameron je rekao da nacrtu za nezavisnost na 670 strana nedostaju kredibilitet i detaljni odgovori o tome koja će biti buduća valuta Škotske i koja će biti njena uloga u EU i NATO, javio je Rojters.

Dokument, koji je prije dva dana objavila škotska vlada, imao je za cilj da izloži kako bi zemlja mogla da napreduje ukoliko birači odluče da na referendumu, koji bi trebalo da bude održan 18. septembra 2014. godine, raskinu 306 godina dug savez sa ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

"Rečeno nam je da će odgovoriti na svako pitanje, ali nema odgovora o valuti, nema odgovora o pitanju članstva u EU, niti odgovora o NATO. Samo imamo veliki broj pitanja", kazao je Kameron.

Tri glavne britanske političke partije protive se nezavisnosti Škotske, tvrdeći da će ona biti manje napredna i manje bezbhedna kao nezavisna država.

Međutim, prvi ministar Škotske Aleks Salmond, lider Škotske nacionalne partije (SNP), koja dominira u škotskom parlamentu, ističe da će Škotska prosperirati ukoliko se odluči na ovaj istorijski korak.

Njegov plan za nezavisnu Škotsku predviđa da će ostati u EU i NATO i da će funtu kao valutu dijeliti sa ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva, dok vlada u Londonu tvrdi da to nije izvodljivo.

Najnovije anketa pokazuju da je za ostanak u okviru Ujedinjenog Kraljevstva 47 odsto Škota, dok 38 posto želi nezavisnost

Bonus video: