Belgija nadomak odluke da dozvoli eutanaziju i za djecu

Predlog ima podršku većine vladajućih ali i opozicionih političkih partija u Belgiji, izuzev demohrišćana
1 komentar(a)
eutanazija, Foto: Shutterstock.com
eutanazija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.11.2013. 08:26h

Jedanaest godina nakon što je legalizovala eutanaziju za odrasle, Belgija se nalazi nadomak odluke da dozvoli "ubistvo iz samilosti" i za terminalno bolesnu djecu nakon intenzivne javne debate o etičkom aspektu ovog pitanja.

O nacrtu zakona o legalizovanju eutanazije nad djecom u izvjesnim slučajevima, koji su danas odobrili odbori Senata za socijalna pitanja i pravde, oba doma belgijskog parlamenta trebalo bi da se izjasne narednih mjeseci, navodi AFP.

Predlog ima podršku većine vladajućih ali i opozicionih političkih partija u Belgiji, izuzev demohrišćana.

Ukoliko bude usvojen, djeca u Belgiji koja pate od neizdrživih fizičkih bolova i nalaze se u terminalnoj fazi bolesti mogu da zatraže eutanaziju, ali uz pristanak roditelja.

Prethodno bi psiholozi trebalo da utvrde da li je dijete svjesno posljedica svoje odluke i da li ima adekvatnu medicinsku jegu.

Ukoliko bude usvojen, zakon bi mogao da obuhvati ne više od 10 do 15 slučajeva godišnje, procjenjuje se na osnovu mišljenja doktora koji tvrde da se ta praksa već obavlja na nezakonit način.

Prema posljednjim anketama javnog mnjenja, tri četvrtine Belgijanaca odobrava novi zakon, dok se lideri hrišćanske, muslimanske i jevrejske zajednice oštro tome protive. U 2012. godine u Belgiji je u 1432 slučaja izvršena eutanazija.

Holandija je prva zemlja koja je legalizovala eutanaziju za ljude koji pate od neizlječivih bolesti ali koja dozvoljava eutanaziju i za djecu stariju od 12 godina.

Poslije Holandije i Belgije, Luksemburg je 2009. godine legalizovao eutanaziju ali samo za odrasle. U Švajcarskoj doktori mogu da pomognu pacijentu koji želi da umre, ali sama eutanazija nije zakonita.

Kada je riječ o Sjedinjenim Državama, eutanazija je za sada dozvoljena u tri savezne države - Oregonu, Vašingtonu i Vermontu.

Bonus video: