Direktor Pežoa ide u penziju sa otpremninom od 22 miliona eura

Iznos Varenove otpremnine izazvao je oštro negodovanje u francuskoj javnosti, posebno zato što se kompanija već nekoliko godina suočava sa ozbiljnim ekonomskim problemima
5 komentar(a)
Filip Varen, Foto: Beta/AP
Filip Varen, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.11.2013. 19:23h

U Francuskoj je izbio skandal pošto je objavljeno da otpremnina za odlazak u penziju direktora kompanije PSA Pežo Sitroen, Filipa Varena, iznosi skoro 22 miliona eura.

Prema dokumentu kompanije, u koji je agencija Frans pres imala uvid, Varen će za odlazak u penziju dobiti 21 milion i 968 hiljada eura.

Na Varenovo mjesto će naredne godine doći jedan od glavnih ljudi u Renou Karlos Tavares.

Iznos Varenove otpremnine izazvao je oštro negodovanje u francuskoj javnosti, posebno zato što se kompanija već nekoliko godina suočava sa ozbiljnim ekonomskim problemima.

Prema mišljenju predstavnika sindikata CGT, Varen bi trebalo da se odrekne otpremnine.

Sličan skandal izbio je u Švajcarskoj, pošto je početkom godine objavljeno da je otpremnina za odlazak u penziju predsjednika kompanije Novartis Danijela Vasele iznosila 72 miliona švajcarskih franaka (58 miliona eura.)

Mladi socijalisti, podmladak Socijalističke partije, predložili su poslije toga da se plate menadžera ograniče na iznos najviše 12 puta veći od minimalnih plata u kompanijama u kojima rade.

Na referendumu o tom predlogu, koji je održan u nedelju, većina Švajcaraca glasala je protiv ove vrste ograničenja.

Bonus video: