Težak udarac za Berluskonija: Oslabljen, ali nije gotov

Bivši premijer izbačen iz parlamenta zbog osude za poresku prevaru, najavio nastavak političke borbe
31 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2013. 08:09h

Silviju Berluskoniju je juče zadat možda najteži udarac u političkoj karijeri, kada je gornji dom parlamenta glasao za njegovo izbacivanje zbog osude za poresku prevaru.

Odluka o oduzimanju poslaničkog mandata odmah je stupila na snagu.

Medijskom tajkunu će šest godina biti zabranjeno učešće na bilo kakvim izborima i mogao bi se suočiti sa hapšenjem zbog drugih krivičnih postupaka jer je izgubio imunitet od gonjenja. I lijevi centar i pokret Pet zvjezdica su glasali protiv bivšeg premijera, koji je u utorak, nakon sedam mjeseci u vladi, povukao svoju stranku Forca Italija iz koalicije Enrika Lete, optužujući ljevičarske oponente za „puč“ u cilju njegove eliminacije.

Berluskoni nije prisustvovao glasanju u Senatu, ali je neposredno prije nego što je taj dom odobrio njegovo izbacivanje, održao prkosan govor pred pristalicama ispred njegove rezidencije u centru Rima, obećavajući da će ostati na političkoj sceni.

„Ovo je dan žalosti za demokratijom“, rekao je Berluskoni pred nekoliko hiljada podržavalaca, dok je Senat glasao samo nekoliko stotina metara odatle.

Berluskoniju, koji je dao ostavku na mjesto premijera krajem 2011, usred zabrinutosti zbog rastuće finansijske nestabilnosti Italije, 1. avgusta je izrečena prva konačna osuđujuća presuda za 20 godina pravosudne borbe. Dobio je četiri godine zatvora, ali je kazna preinačena u godinu dobrotvornog rada.

Berluskoni (77) se borio do posljednjeg momenta, pokušavajući da spriječi oduzimanje mjesta u parlamentu, na osnovu zakona usvojenog prošle godine – uz podršku njegove tadašnje stranke, Narod slobode – koji nalaže da poslanici osuđeni za ozbiljna krivična djela ne mogu biti birani u parlament.

On je u ponedjeljak tvrdio da ima nove dokaze, na osnovu kojih će biti oslobođen, i molio senatore da odlože glasanje dok se dokumenta ne istraže.

Naglašavajući da će ostati nezgodan protivnik vladi čak i izvan parlamenta, Silvio je u obraćanju pristalicama rekao: „Neću poći u manastir. Ostajemo ovdje.“

Poput lidera Pet zvjezdica Bepa Grila, koji ne sjedi u parlamentu ali ne prestaje sa napadima na javnim sastancima i na veoma popularnom blogu, gotovo je sigurno da će Berluskoni pokrenuti kampanju protiv vlade uoči izbora za Evropski parlament u maju, ocjenjuje agencija Rojters.

Politička borba oko Berluskonija je već zakočila ozbiljniju reformu stagnirajuće ekonomije.

Podjela na desnici je možda uklonila neposrednu prijetnju za Letu, ali bi rizik od daljeg pravosudnog sukoba zbog bilo kojeg drugog suđenja i istrage koji vise Berluskoniju nad glavom, mogao dodatno potpaliti njegove pristalice.

BBC ocjenjuje da je odluka Senata snažan udarac za Berluskonijev ponos i sposobnost da funkcioniše kao političar. Stoga je na neki način on oslabljen i marginalizovan.

Međutim, on će izvan parlamenta nastaviti da usmjerava energiju u predvođenje stranke, koja uživa značajnu podršku birača.

On ima ogromne finansijske resurse za ulaganje u svoje političke ambicije. A ima i medijsku imperiju preko koje njegova poruka dospijeva u mnoge italijanske domove, navodi BBC, zaključujući da će on ostati snaga u italijanskoj politici.

„Berluskoni je i dalje izuzetno moćan, iako njegova moć opada,“

„Berluskoni je i dalje izuzetno moćan, iako njegova moć opada,“ rekao je za portal TV5 Džejms Volston, profesor sa Američkog univerziteta u Rimu.

„On i dalje ima ogromne resurse, i dalje ima medije i puno vatrenih pristalica unutar i izvan parlamenta,“ rekao je Volston.

Berluskoni se pridružio Letinoj Demokratskoj stranci (PD) u neprirodnoj koaliciji nakon februarskih izbora pošto nijedna strana nije mogla samostalno formirati vladu.

Međutim, odnosi su bili klimavi od početka a pogoršali su ih sukobi oko poreske politike i tenzija oko osuđujuće presude Berluskoniju.

Berluskoni više nema dovoljno podrške u parlamentu za obaranje vlade, koja je kasno preksinoć lako dobila povjerenje na glasanju o budžetu za 2014, uz podršku oko 30 disidenata koji su se ovog mjeseca otcijepili od njegove stranke.

Frakcija na čelu sa bivšim Berluskonijevim štićenikom, Anđelinom Alfanom, formirala je novi pokret – Novi desni centar – koji je obećao da će nastaviti da podržava premijera Letu.

Alfano se protivio izbacivanju Berluskonija iz parlamenta.

„Ovo je ružan dan za parlament i za Italiju. Parlament je izbacio čovjeka za kojeg su glasali milioni“, izjavi je Alfano.

Bivši premijer je juče rekao pristalicama i da „nijedan politički lider nije pretrpio on što ja preživljavam“.

„Moramo ostati u igri, ne smijemo očajavati zato što lider desnog centra više nije senator. Ima lidera iz drugih stranaka koji nisu u parlamentu.“

Očekuje sa da Berluskoni sljedeće godine počne da služi kaznu za poresku prevaru, koja se odnosila na složeni sistem vještačkog naduvavanja cijena u njegovoj televizijskoj imperiji Mediaset. Međutim, to je samo dio njegovih nevolja sa pravosuđem. Između ostalog, moraće na sud zbog optužbi da je podmitio jednog senatora u pokušaju da sruši vladu Romana Prodija, i uložio je žalbu na prvostepenu presudu koja mu je izrečena u junu zbog seksa sa maloljetnicom i zloupotrebu položaja da bi to prikrio.

Povodom brojnih glasina u Rimu da bi uskoro moglo doći do hapšenja, njegovi advokati su kazali da je to „apsurdno“, imajući u vidu da je Berluskoni već predao pasoš i da ne postoji rizik od bjekstva.

Mišljenja su bila podijeljena na ulicama Rima.

„Uspjeli smo da okončamo 20 godina fašizma pa možemo i 20 godina berluskonizma. Nadam se da ćemo tada biti zrelija država,“ rekao je Đulio, prolaznik u kvartu Trestevere, prenio je portal TV5.

Lili Dotavio, simpatizerka Berluskonija koja je u Rim došla iz grada Udine na sjeveru Italije da vidi svog lidera, smatra da su njegove nevolje sa pravosuđem „puč“ koji su organizovali njegovi ljevičarski rivali.

„Predsjednik Berluskoni nikad neće nestati jer ideja nikad ne umire”, rekla je.

Zamalo tuča između senatora

Predlozi koje su Berluskonijevi saveznici iznosili u Senatu, pokušavajući da blokiraju proces izbacivanja, odbijani su jedan po jedan na dramatičnoj sjednici. Jedan senator lojalan bivšem premijeru, čak je uporedio Berluskonija sa južnoafričkom ikonom borbe protiv aparthejda, Nelsonom Mendelom, kada je zamalo izbila tuča između dva rivalska senatora.

Manuela Ripeti iz Berluskonijeve stranke je vikala: „Vaš jedini cilj je da eliminišete Silvija Berluskonija”! Mnogi senatori iz Berluskonijeve stranke su bili u crnini, izražavajući žalost zbog očekivanog izbacivanja.

Lider Pet zvjezdica, Bepe Grilo, je nakon glasanja objavio na Tviteru: „Berluskoni je izbačen iz Senata. Jedan je ispao. Sada moramo izbaciti sve ostale iz parlamenta”. Đuljelmo Epifani, generalni sekretar Letine PD, rekao je da je Senat samo primijenio zakon. “U suprotnom bismo imali zakon džungle”.

Galerija

Bonus video: