Nekoliko banaka manipulisalo sa cijenama zlata i srebra

"Istraga je lansirana prije nekoliko mjeseci i još uvijek traje", navodi BaFin, dodajući da zbog povjerljivosti podataka ne može da otkrije koje su banke pod istragom
0 komentar(a)
Zlato, Foto: Rojters
Zlato, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.11.2013. 16:15h

Njemačka Federalna uprava za finansijski nadzor (BaFin) pokrenula je istragu oko navodnog manipulisanja banaka cijenama zlata i srebra.

"Pored istrage oko namiještanja međubankarskih kamatnih stopa Libor i Euribor, BaFin istražuje i druge berzanske procese, zbog sumnje da su pojedine banke manipulisale cijenama zlata i srebra", navodi regulator, a prenosi agencija Frans pres.

"Istraga je lansirana prije nekoliko mjeseci i još uvijek traje", navodi BaFin, dodajući da zbog povjerljivosti podataka ne može da otkrije koje su banke pod istragom.

Cijene zlata i srebra formiraju se dva puta dnevno na Londonskoj berzi obojenih metala, i služe kao reper za druga tržišta plemenitih metala. Cijena zlata određuje se putem telekonferencije između pet banaka: Nova Skotia, "Barkliza", HSBC, Dojče banke i Sosijete Ženerala. Cijenu srebra formiraju Dojče banka, HSBC i Nova Skotia.

Zbog manipulisanja međubankarskim kamatnim stopama već su kažnjene brojne banke.

Bonus video: