Azarov promijenio odluku: Ukrajina nastavlja ka EU

Ranija odluka Azarovljeve vlade da prekine proces evropskih integracija šokirala je mnoge u Ukrajini i podstakla antiruske i proteste protiv vlasti u Kijevu
3 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2013. 13:00h

Pripreme sporazuma za pridruživanje sa EU koje je Ukrajina iz "ekonomskih razloga" prekinula prošle nedjelje, biće nastavljene, izjavio je danas ukrajinski premijer Mikola Azarov.

"Odgovorno kažem da se nastavlja proces priprema za potpisivanje sporazuma za prodruživanje (sa EU) i da se rad na približavanju evropskim standardima ne prekida", rekao je Azarov otvarajući sjednicu vlade.

To je prvi sastanak ukrajinske vlade od kada je prošle nedjelje Azarov potpisao ukaz kojim su prekinute pripreme sporazuma za pridruživanje sa EU.

Azarov je svoju odluku tada objasnio "ekonomskim razlozima" i dodao da time nije dovedena u pitanje evropska budućnost Ukrajine.

Timošenko pozvala na proteste: Izađite na ulice >>>

Kijev: Godišnjica Holodomora propraćena antiruskim protestima >>>

Neredi u Kijevu: Demonstranti pokušali da uđu u zgradu Vlade >>>

Poslije njegove odluke, uslijedile su masovne domonstracije na kojima su Ukrajinci tražili da se nastave pripreme sporazuma sa EU i samo u nedjelju na ulice Kijeva izašlo je 50.000 ljudi.

Protesti su nastavljeni i narednih dana, a isped zgrade ukrajinske vlade juče se okupilo 1.000 ljudi.

"Ova vlada treba da podnese ostavku. Želimo da živimo u skladu sa evropskim zakonima", rekao je opozicioni lider, bokserski šampion Vitalij Kličko.

Dva protesta u Kijevu >>>

Putin: Prijatelji u Briselu da se uzdrže od teških riječi >>>

Potez ukrajinske vlade šokirao je mnoge u Ukrajini, posebno pošto je predsjednik Viktor Janukovič prije dva mjeseca obećao da će ugovor sa EU sigurno biti potpisan.

Ugovor je trebalo da bude potpisan na dvodnevnom samitu EU u Vilnjusu, koji treba da počne sjutra.

Galerija

Bonus video: