Slovenija: Sudski proces protiv bivšeg premijera

Pored Janše, istražuje se i imovina njegovog brata Rajka, supruge Urške i njene sestrične Nataše Pajenk, za koju se sumnja da je raspolagala bankovnim računima bivšeg premijera
62 pregleda 8 komentar(a)
Janez Janša, Foto: Beta/AP
Janez Janša, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.11.2013. 12:02h

Protiv bivšeg premijera i predsjednika Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše pokrenuta je finansijska istraga na osnovu Zakona o oduzimanju imovine iz nezakonitog izvora, objavili su danas slovenački mediji.

Janša je ocijenio da se istraga protiv njega i još nekoliko povezanih osoba vodi bez ikakvog opravdanja i da je politički motivisana.

List Dnevnik navodi da je istragu pokrenulo specijalno tužilaštvo, a uključeni su policija, poreska uprava, ured za pranje novca i Komisija za borbu protiv korupcije i obuhvata period od 2000. godine do oktobra ove godine.

Istraga se odnosi na 640.000 eura vrijednu imovinu u nekretninama i automobilima.

Pored bivšeg premijera istražuje se i imovina njegovog brata Rajka, supruge Urške i njene sestrične Nataše Pajenk, za koju se sumnja da je raspolagala Janšinim bankovnim računima.

U istu finansijsku istragu je uključena i imovina umrlog Joža Zagožena, koji je zajedno sa bivšim premijerom nepravosnažno osuđen na prvostepenu kaznu zatvora i novčanu kaznu u aferi "Patrija".

Bonus video: