Dva protesta u Kijevu

Pet dana na ulicama uprkos velikoj hladnoći. Razdor je vidljiv čak i među onima koji traže da Ukrajina sklopi ugovor za pridruživanje sa Evropskom unijom
0 komentar(a)
Ukrajina, protesti, Foto: Beta/AP
Ukrajina, protesti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.11.2013. 19:31h

U Kijevu su danas organizovana dva protesta - opozicioni i građanski.

Pet dana na ulicama uprkos velikoj hladnoći. Razdor je vidljiv čak i među onima koji traže da Ukrajina sklopi ugovor za pridruživanje sa Evropskom unijom.

"Poslije narandžaste revolucije postoji veliko nepojverenje u opozicione političare koji su koji su propustili šansu i koji su diskreditovali ideju zarad koje su ljudi bili danima na ulici. Veliko je nepovjerenje u bivšeg predsjednika Juščenka i sve oni koji su sa njim stajali na Majdanu tada", kaže za B92 Natalija Sakačenko, novinarka.

Opozicija se nada da će pridobiti još građana. Iz zatvora ih je podržala i Julija Timošenko, i to tako što je počela štrajk glađu. Time bivša premijerka pokušava da oteža poziciju njenog ljutog rival,a predsjednika Viktora Janukoviča, koji je odlučio da učvrsti odnose sa Rusijom.

"Biću ovde do kraja, a vlast mislim da nas je čula i već sjedi na koferima. Mi ćemo da postignemo što želimo na kraju - da budemo zajedno sa evropskim narodima", rekao je jedan od učesnika.

"Ja želim da naša država viđe liči na Evropu. Prije na Njemačku nego na Rusiju. Ja želim da naša djeca žive u evropskoj strani. Želim da napredujemo ka vrhu, a ne da se spuštamo nadole", rekla nam je jedna demonstrantkinja.

Iako podeljeni, čini se da je pred demonstrantima još jedna noć na ulici. Predsjednik Vlade Nikolaj Azarov izjavio je da Ukrajina postaje poprište sukoba Brisela i Moskve.

"Odluka da se odloži sporazum za nas znači samo da naši interesi moraju da računaju. To je sve. Ako Evropska unija ne želi da radi sa nama to je njihova stvar. Ali ja ne mislim da postoji bilo koji političar koji neće shvatiti značaj Ukrajine", kaže Nikolaj Azarov, premijer Ukrajine.

U vrlo osetljivom političkom trenutku oglasila se i Moskva, koja je odbacila optužbe Brisela da je Kremlj vršio pritisak na Ukrajinu zbog sporazuma sa EU.

Bonus video: