Forca Italija povukla podršku Vladi

To se desilo nekoliko sati pred glasanje o budžetskom predlogu za 2014. i dan uoči glasanja o sudbini Berluskonija u Senatu
1 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Beta/AP
Silvio Berluskoni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.11.2013. 18:31h

Partija bivšeg italijanskog premijera i predsjednika Forca Italija Silvija Berluskonija zvanično je povukla podršku vladajućoj koaliciji.

To se desilo nekoliko sati pred glasanje o budžetskom predlogu za 2014. i dan uoči glasanja o sudbini Berluskonija u Senatu.

"Uslovi za nastavak naše saradnje sa ovom Vladom više ne postoje", naveo je Paolo Romani, senator iz Berluskonijeve partije Forca Italija, u svojoj poruci na Tviteru, prenijela je agencija AFP.

Italijanska agencija ANSA navodi da je Berluskoni dugo razmišljao o tome da li da povuče podršku vladi premijera Enrika Lete i da se na taj potez odlučio samo nekoliko sati uoči današnjeg glasanja o budžetskom planu za 2014. godinu u Senatu, čime je bivši italijanski premijer odlučio da njegova partija desnog centra prelazi u opoziciju.

Sudbonosna odluka uslijedila je samo dan prije glasanja u Senatu o ukidanju poslaničkog mandata Berluskoniju povodom optužbi za utaju poreza.

Gubljenje poslaničkog mjesta u Senatu lišilo bi ga poslaničkog imuniteta, čime bi italijanski medijski mogul mogao da "ostane na milost i nemilost ljevičarskih italijanskih sudija za prekršaje", pošto se od ljeta, pred Vrhovnim kasacionim sudom, vodi sudski spor protiv trostrukog bivšeg italijanskog premijera za utaju poreza kompanije u njegovom vlasništvu "Medijaset grupa".

Berluskoniju preti četvorogodišnja zatvorska kazna i maksimalnih godinu dana društveno-korisnog rada, ukoliko bude dokazana njegova krivica.

Bonus video: