SZO se izvinila zbog tvrdnji da se Grci namjerno zaražavaju

"To je velika uređivačka greška zbog koje se SZO izvinjava", izjavio je portparol Svetske zdravstvene organizacije
3 komentar(a)
HIV, AIDS, Foto: Shutterstock.com
HIV, AIDS, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.11.2013. 17:59h

Svjetska zdravstvena organizacija se danas izvinila zbog ranije izrečenih tvrdnji iznijetih u septembarskom izvještaju da je polovina novih slučajeva oboljelih od HIV-a u Grčkoj rezultat namjerne zaraze zavisnika od droge, koji su željeli da se kvalifikuju za dobijanje socijalne pomoći.

"To je velika uređivačka greška zbog koje se SZO izvinjava", izjavio je portparol Svetske zdravstvene organizacije Gregori Hartl, prenio je AP.

SZO je postala svjesna učinjene greške tek nakon što su njenim predstavnicima novinari počeli da postavljaju pitanja vezana za iznijetu tvrdnju.

Ispravka koju je SZO danas saopštila glasi da u izvještaju treba da stoji da je "nekoliko novih slučajeva zaraze HIV-om namjerno".

U izvještaju Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti SZO koji je ranije objavljen, navedeno je da postoji osnovana sumnja da su se pojedini građani Grčke namjerno zarazili virusom HIV kako bi dobili socijalnu pomoć na koju u toj zemlji imaju pravo oboljeli od te smrtonosne bolesti.

U izvještaju je navedeno da je između 2007. i 2009, kad je ekonomska kriza u Grčkoj bila najteža, broj zaraženih HIV-om "značajno porastao".

U Grčkoj zaraženi HIV-om imaju pravo na pomoć od države u iznosu od 700 evra mjesečno, kao i pristup programima zamjenske terapije.

Bonus video: